DŽAFEROVIĆ ISKRENO: "Očekujem skoro dobijanje kandidatskog statusa, ali to zavisi od nas..."

"Mi smo ovdje, u BiH, uradili neke stvari koje se tiču realizacije 14 prioriteta", kazao je Džaferović.

  • Politika

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas uoči odlaska u zvaničnu posjetu Bruxellesu da "očekuje da se intenzivira evropski put Bosne i Hercegovine". 

- Mi smo ovdje, u BiH, uradili neke stvari koje se tiču realizacije 14 prioriteta. Imamo plan kako postupati u odnosu na ostale prioritete, mislim na prioritete iz Mišljenja EK-a, da to prenesemo gore zvaničnicima Evropske unije. Oni to znaju, ali sasvim je druga stvar kada dođe Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države u punom sastavu - kazao je Džaferović.

On je izrazio nadu da će se Predsjedništvo BiH predstaviti u onom svjetlu u kojem treba da se predstavi, da jednostavno da garancije EU da će BiH intenzivnije ići s evropskim putem.

- Vjerujem da bismonakon toga mogli da očekujemo i kandidatski status za BiH do konca ove ili najkasnije na proljeće iduće godine. Ali, sve zavisi od nas u BiH. Jednostavno, ova posjeta je u svrhu da se još jedanput potvrdi i još jednom ponudi evropski put BiH i kod nas u BiH, kada su u pitanju naše institucije, ali i u EU, odnosno kada su upitanju institucije EU - kazao je Džaferović, piše "Oslobođenje".

Smatra da je trenutno na snazi opstrukcija u radu Vijeća ministara te podsjeća da je cijela godina bila potrebna da bi se usvojio Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je od BiH tražio NATO te je na snazi bio zastoj u radu Parlamenta i Vijeća ministara iako tada ministri nisu bili iz SNSD-a.

- Nakon toga je došla odluka Ustavnog suda BiH koja je svakako trebala doći, ali je ona iskorištena da se napravi nova blokada i Vijeća ministra i PSBiH i to je potrajalo neko vrijeme. Uspjeli smo deblokirati rad Vijeća ministara i Parlamenta BiH i to u vrijeme kada je došla pandemija koronavirusa, ali uspjeli smo u posljednjih nekoliko mjeseci riješiti neke od prioriteta - kazao je Džaferović.

Istaknuo je da, nažalost, postoje neke snage u BiH koje su spremne da opstruiraju rad institucija ne bi li postigle neke ciljeve.

- Sto puta sam kazao i sada ću ponovo ponoviti da im je to uzaludan posao. Trebamo se svi okrenuti reformama, ispunjavanju naših obaveza i na evropskom i na NATO putu i bit će nam svima bolje u BiH - kazao je Džaferović. 

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH sutra će se sastati s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borellom, predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem te s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Borell je poziv uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, ali je, na Džaferovićev prijedlog, donesena odluka da u Bruxelles putuju sva trojica članova Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...