DAVOR GJENERO IZ HRVATSKE O SUSRETU U ZAGREBU: "Milanović je zaigrano dijete, Plenković je pokušao sanirati štetu nakon dolaska Dodika, a Komšić..." (VIDEO)

"Komšića u Zagrebu nitko ne doživljava kao legitimnog predstavnika bh. Hrvata i zato on nije bio na sastanku sinoć", kazao je u emisiji BHT1 uživo zagrebački politički analitičar Davor Gjenero.

  • Politika

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 4

Gjenero je rekao da je “teško dokučiti” zašto je Zoran Milanović nedavno pozvao Milorada Dodika u posjetu.

Komentirajući posjetu Čovića i Izetbegovića Zagrebu, Gjenero kaže da je Zoran Milanović “zaigrano dijete” kojem svašta padne na pamet, a da je Plenković sinoć pokušao “sanirati štetu”.

“Sinoćnji posjet je imao karakteristike koje nije imao posjet Dodika. Vlada je s Dodikom pričala o tehničkim pitanjima, kao s čovjekom koji faktički ima moć u RS-u, dok je Plenković s Izetbegovićem razgovarao kao s ključnim policy partnerom u bošnjačkom političkom tijelu. To je bio prijateljski politički razgovor, kojem su svjedočili ministri vanjskih poslova”, kaže Gjenero.

Na upit zašto nije pozvan Željko Komšić, Gjenero dodaje da je ovo bio pokušaj “inicijacije razgovora između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, a onda i u BiH”.

“Komšić je legalno izabran, ali njega nitko u Zagrebu ne doživljava kao legitimnog predstavnika Hrvata, on ne može donositi političke odluke i smjernice. On je član Predsjedništva BiH i ništa osim toga”, rekao je Gjenero.

Na upit novinara trebaju li bh. političarima “posrednici”, Gjenero ocjenjuje da trebaju i da je dobro da Hrvatska posreduje, ali toliko dugo dok god “pokušava stvoriti dobru atmosferu”.

“Očito je da među Hrvatima i Bošnjacima postoje ozbiljna nerazumijevanja, tako velika da svako malo gospodin Čović, umjesto da probleme s Bošnjacima rješava u Sarajevu, odlazi u Banju Luku... a time stvara veću nestabilnost”, rekao je ovaj politički analitičar dodavši da je on optimist. “Vjerujem da će u BiH prevladati povjerenje kako su Hrvati i Bošnjaci upućeni na to da surađuju i da moraju riješiti svoje probleme u Federaciji”, dodao je Gjenero.

Na upit je li susretom sinoć u Zagrebu “ispeglana posjeta Dodika Zagrebu”, Gjenero kaže da je to bila inicijativa Andreja Plenkovića kako bi “popravio štetu koju je prouzrokovao Milanović”, ali se, kako dodaje, ta greška može ponovno pojaviti “čim zaiskri među Bošnjacima i Hrvatima”.

“Vrlo uočljivo je jučer bilo da Čović i Izetbegović nisu bili kod predsjednika države nego samo kod predsjednika Vlade”, zaključio je Gjenero.

(BHRT)    

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...