TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: U svega nekoliko minuta razorni zemljotres srušio je sve, u smrt odveo više od 10.000 ljudi, a onda je počela utrka s vremenom…

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u daleku Indiju, u vrijeme nezapamćenog zemljotresa koji je razorio zapadni dio te zemlje. Jedan od najjačih zemljotresa u historiji pogodio je Indiju 30. septembra 1993. godine.

Podrhtavanje tla započelo je u 3 sata i 56 minuta, osjetio se u sedam regija zapadne Indije, a u općoj kataklizmi potpuno su srušena 52 sela. Prema službenim podacima, snaga u epicentru iznosila je 6,2 prema Richteru, a konačni bilans je 10.000 mrtvih, dok je još 30.000 ljudi povrijeđeno. Hipocentar zemljotresa bio je na dubini od oko 10 kilometara, a udari cunamija napravili su još veću štetu.

Budući da mjesto udara ne leži na granicama tektonskih ploča, bilo je rasprave o tome što je uzrokovalo zemljotres.

Nekoliko stranih i lokalnih donatora odmah je reagiralo na tragediju slanjem spasilačkih timova. Ljekari i osoblje iz željezničke bolnice Solapur među prvima su došli do mjesta i pružili pomoć u liječenju povrijeđenih u sljedećih nekoliko sedmica. Prvi konvoj od oko 120 kamiona natovarenih materijalima za pomoć, poput šatora, pokrivača, hrane i odjeće, medicinskih potrepština i privremenih skloništa koje su pružili međunarodni donatori, krenuo je iz Mumbaija oko 10 sati 2. oktobra 1993., a u akciji su sudjelovali i indijska vojska, rezervne policijske snage i druge agencije za provođenje zakona, koji su požurili svoje osoblje gotovo odmah nakon potresa, pod pretpostavkom da će biti veći broj žrtava.

Među prvima su se odazvali radioamateri iz Mumbaija i Hyderabada, koji su odjurili u Omergu, grad u blizini Latura, odakle se svim područjima pogođenim zemljotresima moglo pristupiti cestom. Pomoć za žrtve stigla je iz cijelog svijeta kako bi se ublažile posljedice nezapamćene katastrofe.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...