POLITIČKI ANALITIČAR DENIS ČARKADŽIĆ: Upravo se Schwarz-Schilling počeo povlačiti pred kršenjem Daytona

Politički analitičar Denis Čarkadžić kaže kako nas je Schwarz-Schilling u svom osvrtu na Dejtonski mirovni sporazum za DW podsjetio na ono što je odavno svima manje ili više jasno, a to je da je Dayton, osim što je zaustavio rat, kako Schilling kaže, zacementirao put nacionalističkim i secesionističkim snagama u BiH.

  • Politika

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 1

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling u svom autorskom tekstu objavljenom na "Deutsche Welleu", istaknuo je da Dejtonski mirovni sporazum nije pravedan te da je on zacementirao put nacionalističkim i secesionističkim politikama koje teže razbijanju države.

Politički analitičar Denis Čarkadžić u razgovoru za Vijesti.ba kaže kako nas je Schwarz-Schilling u svom osvrtu na Dejtonski mirovni sporazum za DW podsjetio na ono što je odavno svima manje ili više jasno, a to je da je Dayton, osim što je zaustavio rat, kako Schwarz-Schilling kaže, zacementirao put nacionalističkim i secesionističkim snagama u BiH koje teže razbijanju države, priznao ratna osvajanja i etnička čišćenja i na kraju obezbijedio etničkim grupama korištenje veta, a sve pod krinkom zaštite svojih vitalnih nacionalnih interesa, što je na kraju učinilo Bosnu i Hercegovinu nemogućom za upravljanje.

"Schwarz-Schilling u tekstu priznaje da je i sam neuspješno pokušavao izmijeniti Ustav za vrijeme svog mandata na funkciji visokog predstavnika 2006. godine, u isto vrijeme pozivajući sadašnjeg visokog predstavnika da putem korištenja bonskih ovlasti stane ukraj, kako navodi, “agresivnoj i nacionalističkoj retorici mnogih bosanskohercegovačkih političara, koji godinama veličaju osuđene ratne zločince”", kaže Čarkadžić.

Međutim, dodaje on, ovdje treba podsjetiti da je upravo od 2006. godine, dakle od Schwarz-Schillingovog mandata, međunarodna zajednica u BiH, oličena u visokom predstavniku, počela da se povlači pred tada sve glasnijim najavama blokada i kršenja Dejtonskog sporazuma, što je na kraju rezultiralo potpunom devalvacijom uloge i snage institucije visokog predstavnika u BiH.

"Iako Schwarz-Schilling dobro primjećuje da je Dayton, između ostalog, obezbijedio etničkim skupinama pravo veta, propušta istaći da to samo po sebi nije razlog trenutne i sve veće blokade institucija BiH, već konstantna zloupotreba tog veta, čemu sam Sporazum nije krivac, već oni koji takve mogućnosti zloupotrebljavaju", smatra Čarkadžić.

Čarkadžić ističe kako su upravo te zluopotrebe i glavni razlog što se od Mišljenja EK, preko jasnih signala od zvaničnika vašingtonske administracije poziva na redukovanje kako izbora na etničkoj osnovi, tako i načina odlučivanja na tim i takvim temeljima.

"To i jesu razlozi zbog kojih je u posljednje vrijeme pokrenut niz aktivnosti sa ciljem “vraćanja na izvorni Dayton” te pritisaka u pravcu ugrađivanja dodatnih mehanizama putem kojih bi se dalje etnicizirao čitav politički sistem BiH, a sve pod krinikom zaštite prava konstitutivnih naroda u BiH, čemu se, između ostalog, jasno protivi i niz presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", kaže on.

Schwarz-Schilling, također, apelujući na odgovornost međunarodne zajednice da se ozbiljnije pozabavi Bosnom i Hercegovinom kako bi pronašla rješenje da izvede zemlju iz statusa quo, koji nameće Daytonski sporazum, na kraju postavlja i pitanje - treba li dopustiti da se BiH jednostavno i nakon svega raspadne?

"Upravo je ovo Schwarz-Schillingovo pitanje iskoristio niko drugi do Milorad Dodik, konstatujući da to “govori o tome da postoji svijest kod mnogih ljudi da je nemoguće da BiH funkcioniše, pa i kod samog Swarz-Schillinga bez obzira na to kako misli i šta o tome govorio. Stoga se Schwarz-Schillingu može zamjeriti i ono što je u manjoj ili većoj mjeri i zajednički sadržalac javih istupa, pa i djelovanja većeg dijela međunarodne zajednice u BiH, a to je konstantno izbjegavanje da se jasno i precizno označe oni koji čine sve da, ne samo održe status quo, već i pokušavaju dovesti BiH u stanje političke, a nakon toga i svake druge smrti, u isto vrijeme koristeći za ostvarenje svojih ciljeva upravo dejtonske poluge za koje tvrde da su temelj “jedine moguće BiH”", mišljenja je Denis Čarkadžić.

Tako, dodaje ovaj politički analitičar, bivši visoki predstavnik u BiH trebao bi da ima na umu da samo spominjanje “dopuštenja da se BiH jednostavno i nakon svega raspadne”, ide u prilog onima koji čine blokade, održavaju status quo te već duže vremena i javno o tom raspadu sanjanju.

"Na kraju, snovi o raspadu BiH u svakom slučaju ostat će nedosanjani, što bilo čije eventualno “dopuštenje” s tim u vezi čini potpuno irelevantnom stvari", zaključio je Denis Čarkadžić u razgovoru za Vijesti.ba. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...