LOŠA VIJEST IZ BRUXELLESA: Građani balkanskih država i dalje neće moći u EU

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, potvrdili su za Tanjug da ambasadori zemalja članica ni na današnjem sastanku u Bruxellesu nisu revidirali listu onih zemalja kojima je, na osnovu epidemiološke situacije, dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Zemlje članice EU nisu danas mijenjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU tako da će ograničenja za putovanja građana balkanskih država (BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije) nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra, saznaje Tanjug u Bruxellesu.

Ponovno odlučivanje najavljeno je za 15. oktobar. 

Lista od 11 zemalja nije mijenjana od avgusta, a u Bruxellesu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i u svijetu.

Europska unija u julu je, nakon višemjesečnog zatvaranja vanjskih granica radi zaustavljanja širenja pandemije Covida-19, oformila listu trećih zemalja kojima je, na osnovu ”bolje ili slične” epidemiološke situacije, bio dozvoljen ulazak u prostor Schengena.

Trenutno ”zeleno svjetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine, koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...