U GRADAČCU PROIZVEDENI BH. RESPIRATORI PROŠLI PRVO TESTIRANJE: Iznenadit ćete se, ovo su rezultati mjerenja…

U izradu respiratora bili su uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci UKC-a Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim te, samim tim, i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH.

  • Ekonomija

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 1

Firma "TMD Group" iz Gradačca izradila je početkom aprila prvi respirator za pacijente sa problemima disajnih puteva proizveden u BiH. Na izradi respiratora radilo je četrdesetak inžinjera iz "TDM Groupa", a "Oslobođenje" saznaje da su završena preliminarna mjerenja kvaliteta respiratora.

Na izradi respiratora radilo je četrdesetak inžinjera iz TDM Group 

Mjerenje je proveo "Verlab" d.o.o. iz Sarajeva, potvrdio je Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa.

- Mi smo od strane "TND grupe" iz Gradačca, koja proizvodi te respiratore, pozvani da izvršimo mjerenja kako bi mogli da usaglase vrijednosti prije samog slanja u certifikacijsku kuću u Veliku Britaniju. Tako da smo mi izveli preliminarna mjerenja prije zvaničnih mjerenja u Velikoj Britaniji. Svi parametri su zadovoljavajući, dobili smo jako kvalitetne vrijednosti. Sada je potrebno sigurno godinu do dvije za kompletan postupak, odnosno da bi se dobio C-znak i certifikat kako bi se prozvod našao na našem tržištu - kaže Badnjević.

imageZavršena su preliminarna mjerenja prvih bh. respiratora

Adem Hanić, direktor ove firme, pojasnio je za "Oslobođenje" šta to znači.

- Mi smo završili ono što se tiče nas i već dugo čekam ugovor da se potpiše, ugovor između jednog engleskog laboratorija i naše firme, i da to pošaljemo tamo da se uradi atest. Još čekamo potvrdu s njihove strane. U sve je uključen i naš ambasador u Velikoj Britaniji. "Verlabov" test ne znači da se respiratori mogu koristiti nego da smo na jako dobrom putu. Sad sve ovo mora neko certificirati i odobriti. "Verlab" je dao svoju ocjenu, provjerio sve potrebne parametre i rekao da su uredu, međutim, neko mora stati iza toga. Nakon toga mora uslijediti i kliničko testiranje. To ćemo, najvjerovatnije, dogovoriti s UKC-om Tuzla da se i klinički ispita. Kliničko testiranje obično traje nekoliko godina, ali ja se nadam da će se ti rokovi moći skratiti u ovoj pandemiji. Jer mi nemamo šta više raditi, sad je samo stvar procedura i formalnosti. Kad dobijemo potrebne ateste i kad se završi kliničko testiranje, mi smo odmah spremni krenuti u proizvodnju deset, dvadeset ili dvije stotine respiratora, zavisi od potražnje. Ove respiratore planiramo izvesti, jer za ozbiljnu proizvodnju je država BiH premala. Imamo namjeru da se bavimo ozbiljnim biznisom u tom pogledu. Razvijamo još i nekoliko drugih uređaja koji su jednostavniji, a to su ovi za kisik i za zrak, a kažu da su bili i potrebniji od respiratora i razvijamo sad i to. Naša ekipa stručnjaka nije stala i idemo sa novim proizvodima. Uskoro bismo mogli imati i prototipe tih uređaja - naglasio je Hanić.

U izradu respiratora bili su uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci UKC-a Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...