DODIK ODUŠEVLJEN NAKON SUSRETA U BRUXELLESU: "Dan dobar, uspješan sastanak, da dođemo do statusa kandidata..."

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se nakon sastanka s čelnicima Evropske unije u Bruxellesu, kazavši da je to bio jedan dobar sastanak i dobar dan.

  • Politika

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 1

"Prva tema o kojoj smo razgovarali je oko proširenja, nešto što interesuje sve. Čuli smo da je bilo određenog napretka vezano za nekoliko pitanja BiH koja su riješena i da bi trebalo da se učine napori kako bismo iduće godine radili zajedno s evropskim komesarom, Evropskom unijom i zemljama članicama EU. Dakle, da dođemo do statusa kandidata, što bi bila jedna nova dinamika za BiH", naveo je Dodik. 

Rekao je da on podržava i misli da je to dobro te da se to treba raditi. 

"S druge strane, paket ekonomske pomoći koji se usaglašava i koji će biti usvojen u sljedeći utorak, treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu autoputeva, željeznica, plinovoda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove Zapadnog Balkana. I u tom pogledu, bit će utvrđeno 18 projekata za čitav Zapadni Balkan", kazao je Dodik. 

Govorilo se i o migracijama. 

"Evropska unija ulazi u jedan novi pakt o migrantima. On podrazumijeva da se migranti zadrže na granici, na svim granicama i da oni koji su već unutra se izbace, svi oni koji ne treba da budu tu. To je jedini način da pošaljemo poruku da ne želimo da trpimo", naveo je.

Govoreći o malom Schengenu, Dodik je rekao da je to nešto što podržava odavno.

"Raščistili smo ovdje sve elemente. To je priprema čitavog regiona, ono što podrazumijeva implementaciju. Evropska unija je jasno rekla da će podržati tu implementaciju i da će na samitu 10. novembra taj mini Šengen biti glavna tema te da je važno da BiH bude unutra", rekao je Dodik.

Zaključio je i da je ovo danas bio uspješan sastanak.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...