DŽAFEROVIĆ POBJEDONOSNO: "Imamo dobre vijesti za BiH"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon sastanaka članova Predsjedništva BiH s liderima Evropske unije u Bruxellesu da su imali vrlo korisne sastanke.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 4

Džaferović je kazao da imaju dobre vijesti za BiH.

"Iduće sedmice će se objaviti dva izvještaja, jedan se tiče proširenja, a drugi paketa podrške za Zapadni Balkan. Kada je u pitanju proširenje EU, danas je na svim sastancima kazano da je BIH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da treba da predano nastavi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta. Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku 2021. godine. To je danas kazano na ovim sastancima. Kada je u pitanju paket ekonomske podrške za Zapadni Balkan koji će biti predstavljen iduće sedmice, on bi trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona Zapadnog Balkana", pojasnio je.

Na sastanacima se razgovaralo i o ilegalnim migracijama, prenosi N1.

"Imat ćemo punu podršku EU da se što uspješnije nosimo s tim problemom. Evropska unija je pripremila novi plan migracija koji je trenutno na diskusiji članica EU. On će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH", kazao je Džaferović.

Jedna od tema bila je i pitanje regionalne saradnje. "Jasno je kazano da je ono što se kod nas zove mini Schengen, implementacija četiri slobode. Nešto što će biti standardizirano u skladu sa pravilima EU. Da to nije zamjena nego priprema za članstvo u EU", kazao je.

Članovi Predsjedništva pozvali su Josepha Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, na obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, što je on i prihvatio.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...