ZADOVOLJSTVO U SDA: Pozdravljamo pozitivne poruke iz Bruxellesa, pohvale za Predsjedništvo

Stranka demokratske akcije pozdravlja pozitivne vijesti koje su poslane danas iz Bruxellesa, tokom posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine sjedištu Evropske unije i razgovora sa zvaničnicima EU.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2020  01. Okt. 2020

  • 4

Posebno ohrabruju pozitivne ocjene napora koje su institucije BiH poduzele u proteklom periodu na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i najave o mogućnosti dobivanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji već iduće godine.

U vezi sa navedenim SDA posebno ističe konstruktivnu ulogu Predsjedništva BiH, na čelu sa predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem, kao i svih drugih institucija koje su dale svoj doprinos, te pozivamo sve političke faktore da daju podršku putu BiH ka članstvu u EU.

Podsjećamo, sva tri člana Predsjendištva BiH, izrazili su zadovoljstvo rezultatima današnejg sastanka u Briselu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka da je izuzetno zadovoljan.

“Danas smo imali jedinstven nastup Predsjedništva BiH po svim pitanjima koji su bili na dnevnom redu. Radi se o dobrim vijestima za BiH. Dobili smo informaciju da će iduće sedmice biti objavljen izvještaj Evropske komisije o proširenju i još jedan izvještaj investicionog plana EU za Zapadni Balkan", rekao je Fžafrrović , i dodao: 

"Od strane EU, ono što je do sada uradila BiH na realizaciji 14 prioriteta, mišljenje Evropske komsije je ocijenjeno kao predan rad od institucija BiH. Dali smo obećanje da ćemo se odnositi ozbiljno. Ako tako bude, na ljeto iduće godine možemo očekivati kandidatski status u EU".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obratio se nakon sastanka sa čelnicima Evropske unije u Briselu, kazavši da je to bio jedan dobar sastanak i dobar dan.

"Prva tema o kojoj smo razgovarali je oko proširenja, nešto što interesuje sve. Čuli smo da je bilo određenog napretka vezano za nekoliko pitanja BiH koja su riješena i da bi trebalo da se učine napori kako bismo iduće godine radili zajedno sa evropskim komesarom, Evropskom unijom i zemljama članicama EU. Dakle da dođemo do statusa kandidata što bi bila jedna nova dinamika za BiH", naveo je Dodik. 

Rekao je da on podržava i misli da je to dobro, te da se to treba raditi. 

S druge strane, paket ekonomske pomoći koji se usaglašava i koji će biti usvojen u sljedeći utorak, treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu autoputeva, željeznica, plinovda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove Zapadnog Balkana. I u tom pogledu, biće utvrđeno 18 projekata za čitav Zapadni Balkan", kazao je Dodik. 

Govoreći o malom Šengenu, Dodik je rekao, da je to nešto što podržava odavno.

"Raščistili smo ovdje sve elemente. To je priprema čitavog regiona, ono što podrzumijeva implementaciju. EU je jasno rekla da će podržati tu implementaciju i da će na samitu 10. novembra taj mini Šengen biti glavna tema, te da je važno da BiH bude unutra", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da su današnji sastanci članova Predsjedništva sa zvaničnicima EU u Briselu bili zaista dobri, posebno sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Komšić je istakao da je zadovoljan "današnjim danom".

"Moram reći da sam zadovoljan sastancima, ali i atmosferom koja je vladala na sastancima", izjavio je Komšić novinarima.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...