ČOVIĆEVI MEDIJSKI JURIŠNICI RASPALILI PO IZETBEGOVIĆU: "Političko Sarajevo zloupotrebljava UZP kako bi nametalo podobne Hrvate…"

Ne stišavaju se reakcije na posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu.

  • Politika

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

“Raspravno vijeće zaključilo je da je sredinom siječnja 1993. počeo postojati udruženi zločinački pothvat (ili UZP) u cilju stvaranja hrvatskog entiteta u BiH koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda.” Po mišljenju Žalbenoga vijeća, ovaj UZP kao zajednički zločinački cilj imao je “dominaciju Hrvata u Hrvatskoj Republici Herceg Bosni preko etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva”. Ovaj tekst sastavni je dio presude Haaškoga suda šestorici nekadašnjih dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne, piše Večernji list BiH.

Trovanje odnosa

Taj se navod, budući da je odluka suda bila prizemno politička, iz Suda pretvorio u batinu sarajevske politike kojom se Hrvati nastoji kolektivno prikazati kao zločinci i satrti sva njihova politička, ali i nacionalna prava. Tako je i bošnjački lider Bakir Izetbegović, na opasku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Željko Komšić parazitira na hrvatskome biračkom tijelu, odgovorio kako je njegov jedini grijeh što nije bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

No, čak i uprkos tome što je presuda politička s obzirom na Statut ICTY-ja, koji je sam sebi odredio misiju suditi pojedincima, a ne politikama, stranama ili, pak, cijelim kolektivima, jasno je kako je besmisleno, ali i, s druge strane, kancerogeno za odnose Hrvata i Bošnjaka stavljati jedan narod u zločinački kontekst. Advokat Luka Mišetić, koji je pred Haškim sudom uspješno odbranio generala Antu Gotovinu, istaknuo je kako se UZP, koji je sam po sebi sporan, odnosio na tvrdnje tužilaštva za sedam općina i pet zatočeničkih centara, i to za razdoblje od nekoliko mjeseci.

A Herceg-Bosnu, bilo da je ona zajednica koja je nastala u novembru 1991. godine ili kasnije, Hrvatska Republika od augusta 1993. godine, činilo je 30-ak općina od Posavine do Neuma, koje se, zanimljivo je, ne spominju u “obujmu” širokog i sistemski rasprostranjenog progona bošnjačkog stanovništva… kako to navodi Haški sud. Naime, tokom cijelog rata Bošnjaci i Hrvati nisu međusobno ratovali na području Bosanske Posavine, a područje sadašnjeg kantona sve vrijeme djelovalo je kao sastavni dio Herceg-Bosne. Korak dalje otišao je Izetbegovićev član Predsjedništva Šefik Džaferović, koji je Hrvatsku nazvao agresorom na BiH, čime se, također, nastoji opravdati političko nasilje nad bosanskohercegovačkim Hrvatima. Adokat Mišetić posebno ističe kako ne postoji nijedan dokaz niti je u presudi to navedeno da su predsjednik Franjo Tuđman ili ministar Gojko Šušak ratni zločinci niti da je Hrvatska izvela agresiju.

“Raspravno vijeće u svojoj presudi doista ih je imenovalo članovima udruženog zločinačkog pothvata. Međutim, Raspravno vijeće nije donijelo ni jedan od onih potrebnih zaključaka niti se pozvalo na bilo kakve konkretne dokaze kojima bi moglo opravdati takvu tvrdnju”, naveo je odvjetnik. I hrvatski predsjednik Zoran Milanović u nekoliko je navrata izjavio kako nije postojao UZP s Franjom Tuđmanom na čelu te je misiju Haaškoga suda nazvao političkom, piše Večernji list, izdanje za BiH.

Milanović, politički sud

“Haaški sud u velikoj mjeri ipak je djelovao kao politička institucija, to svi vide, a to je dosta jasno i iz činjenice što su neke od kapitalnih optužnica vremenski kaskale i po cijelo desetljeće za inkriminirana djela”, istaknuo je. Univerzitetski profesor dr. sc. Dražen Barbarić iz Mostara ističe kako se radi o zlonamjernom pokušaju da se Hrvati izjednače s fašistima, UZP-ovcima… kako bi im se dokinula sva prava.

“NDH, UZP i pitaj Boga što sve ne u budućnosti. Rekao bih da je to jedan pokvaren način obračuna s Hrvatima i, nažalost, ima duboku političku pozadinu, tako da će svaki zahtjev koji će dolaziti od legitimnih predstavnika Hrvata biti sasječen kao ustašofilije, vezivanje s obnovom Herceg Bosne, ponavljanje UZP-a mirnim sredstvima. Jako opterećujuća budućnost je pred nama kada je u pitanju kolektivno nametanje krivnje Hrvatima”, smatra dr. Barbarić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...