ERDOGAN ZAGRMIO NA RUSIJU, SAD I FRANCUSKU: "Nije PRIHVATLJIVO da učestvujete u prekidu vatre. Zanemarivali ste ovaj problem..."

Turska je brzo reagovala na poziv Rusije, SAD-a i Francuske na hitan prekid vatre između vojnih snaga Azerbejdžana i etničkih Armenaca oko Nagorno-Karabaha i poručila da te tri zemlje ne bi trebale imati nikakvu ulogu u mirovnim naporima.

  • Svijet

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 2

Francuska, Rusija i SAD predsjedavaju tzv. Skupinom iz Minska Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS), osnovane 1992. radi posredovanja u desetogodišnjem sukobu oko tog područja.

Tri velesile pozvale su na mir u trenutku kada se u tom području, naseljenom većinom Armencima, ali koje pripada Azerbejdžanu, vode najteži sukobi od devedesetih.

"Pozivamo na trenutni prekid neprijateljstava između relevantnih vojnih snaga", navodi se u njihovoj zajedničkoj izjavi, u kojoj, također, traže da se Armenija i Azerbejdžan "bez odgode, u dobroj vjeri i bez ikakvih preduslova, vrate pregovorima pod okriljem Skupine iz Minska OESS-a".

"Armenski okupatori"

No, u govoru u turskom parlamentu prije objave te izjave turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je da se protivi njihovom miješanju u taj spor.

"S obzirom na to da su SAD, Rusija i Francuska zanemarivali ovaj problem gotovo 30 godina, nije prihvatljivo da učestvuju u naporima da se postigne prekid vatre”, rekao je.

Kazao je da se trajno primirje može postići samo ako se "armenski okupatori" povuku iz Nagorno-Karabaha.

Desetine ljudi su poginule, a stotine su povrijeđene u tom sukobu od nedjelje, zbog čega jača zabrinutost za stabilnost na južnom Kavkazu, važnom koridoru za transport nafte i plina na svjetska tržišta.

Nagorno-Karabah otcijepio se nakon rata 1991. - 1994. u kojem je poginulo najmanje 30.000 ljudi, ali nije međunarodno priznat.

Analitičari strahuju da bi se u sukob mogle direktno umiješati Rusija i Turska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...