VUČIĆEV I ORBANOV PRIJATELJ U VELIKOM PROBLEMU: Janez Janša ZVANIČNO OPTUŽEN za zloupotrebu službenog položaja; Prijeti mu kazna zatvora od...

Slovenski premijer Janez Janša danas je, šest godina nakon pokretanja istrage, zvanično optužen za zloupotrebu službenog položaja zbog prodaje imovine 2005. godine.

  • Regija

  • 01. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 0

Prema pisanju lista Večer, Janša je jedna od tri optužene osobe, među kojima su i dva direktora kompanija koji su učestvovali u brojnim transakcijama, Branko Kastelić i Klemen Gantar, prenosi STA.

Kako se navodi, slučaj se vrti oko parcele u dolini Trente u Alpima koju je Janša kupio 1992. godine i prodao 2005. godine, u vrijeme kada je prvi put bio premijer, za otprilike 131.000 eura što je oko devet puta veća cijena od one koju je platio.

Kupac, programer u Eurogradnji je plac, zemljište duž rijeke dostupne samo preko mosta, prodao za 146.000 evra 2005. drugoj kompaniji Imos, a iste godine Imos je prodao Janši trosobni stan u centru Ljubljane za 236.100 evra.

Tužilaštvo tvrdi da je Eurogradnja platila za zemlju 100.000 evra više nego što je vrijedilo, što je tada uračunato u cijenu stana.

Kada je Imos bankrotirao, vrijednost parcele je zvanično procijenjena na 17.655 evra, ali je potom parcela prodata za 127.500 evra na aukciji Damjan Pođed, koji je 2018. godine prodao parcelu za 140.000 evra.

Ni Pođed ni krajnji kupac nisu među optuženima u slučaju koji nosi sa sobom osmogodišnju kaznu zatvora i tek poslije 20 godina može da zastari.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...