IMA SE, MOŽE SE: Ovo su najplaćeniji dužnosnici u Bosni i Hercegovini, na vrhu liste je guverner Centralne banke BiH...

Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, s osnovnom platom od malo više od 8.000 KM bez minulog rada, toplog obroka, dnevnica i ostalog, uvjerljivo je najplaćeniji zvaničnik neke javne institucije u Bosni i Hercegovini.

  • Ekonomija

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 0

Poslije Softića, najplaćeniji rukovodilac neke institucije Bosne i Hercegovine je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, čija osnovna plata iznosi 6.117 KM, a prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, iza Kneževića po visini primanja u javnim institucijama u BiH su potpredsjednici Ustavnog suda, koji mjesečno, bez dnevnica, toplog obroka, minulog rada i ostalih dodataka na platu, zarađuju 5.199 KM, te sudije Ustavnog suda BiH sa platom od 5.094 KM, pišu "Nezavisne novine".

Odmah nakon sudija Ustavnog suda BiH, po visini primanja je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, koji ima osnovnu platu od 5.080 KM, a zatim slijede članovi Predsjedništva BiH sa platom od 4.756 KM te sudije Suda BiH s osnovnim platama od 4.618 KM, dok Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, mjesečno kao osnovnu platu bez dodataka prima 4.281 KM, a njegovi zamjenici 4.186 KM.

Samo malo manje, i to 4.138 KM, imaju predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH, dok ministri u Vijeću ministara BiH, kao i predsjedavajući radnih komisija i predsjedavajući klubova u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH, mjesečno primaju po 4.043 KM, dok “obični” poslanici kao osnovnu platu bez dodataka mjesečno zarade 3.995 KM.

“Radi se o osnovnim platama, bez minulog rada, dnevnica, toplog obroka i još nekih naknada, tako da, kada je riječ o najplaćenijim zvaničnicima u institucijama BiH, ima slučajeva da im se osnovna plata uveća i do 50 odsto u odnosu na osnovnu, a sve zavisi od godina staža, odnosno procenta uvećanja po osnovu minulog rada, ali i toga koliko je bio na putu taj mjesec i koliko je radio van radnog vremena”, ispričao je jedan sagovornik “Nezavisnih”.

Kada je riječ o guverneru Softiću, u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine rekli su nam da je plata guvernera kao glavnog izvršnog funkcionera ujedno i predsjednika Upravnog odbora CBBiH utvrđena aktom Upravnog odbora i iznosi 5.450 bodova, umanjena za nepuno radno vrijeme pet odsto zbog angažmana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

“Vrijednost boda za obračun plata službenika CBBiH iznosi 1,55 KM. U skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH, ukupan iznos plate se uvećava za 0,5 odsto za svaku godinu započetog radnog staža, a najviše do 20 odsto. Guverner ne prima naknadu za članstvo u Upravnom odboru, iako na to ima zakonsko pravo”, rekli su za "Nezavisne" u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

U CBBiH naglašavaju i to da je Centralna banka samostalna institucija i nezavisna u svom radu, koja se finansira iz vlastitih izvora, tako da se primanja guvernera niti bilo kojeg službenika ili imenovanog lica u Centralnoj banci ne finansiraju iz javnih budžeta.

Što se tiče regiona, guverneri u Srbiji i Hrvatskoj imaju veća primanja od Softića, ali i daleko više odgovornosti i posla s obzirom na to da, za razliku od Centralne banke BiH, poprilično aktivno učestvuju u trgovini vrijednosnim papirima.

Osnovna plata

  • Predsjednik Ustavnog suda BiH – 6.117 KM
  • Potpredsjednici Ustavnog suda BiH – 5.199 KM
  • Sudije Ustavnog suda BiH – 5.094 KM
  • Predsjednik Suda BiH – 5.080 KM
  • Članovi Predsjedništva BiH  – 4.756 KM
  • Sudije Suda BiH – 4.618 KM
  • Predsjedavajući Vijeća ministara BiH – 4.281 KM
  • Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH – 4.186 KM
  • Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda BiH – 4.138 KM
  • Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH  – 4.138 KM
  • Ministri u Vijeću ministara BiH – 4.043 KM
  • Predsjedavajući klubova u oba doma Parlamenta BiH – 4.043 KM
  • Predsjedavajući radnih komisija oba doma Parlamenta BiH – 4.043 KM
  • Poslanici – 3.995 KM

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...