STRAVIČNE PROGNOZE AUSTRALSKOG DOKTORA: Trump bi mogao umrijeti dobije li upalu pluća

I dok Melania sa svojih 50 godina ne bi trebala biti previše zabrinuta zbog posljedica zaraze, 24 godine stariji Trump ima brojne faktore koji ga izlažu riziku od komplikacija, poput dobi i prekomjerne težine.

  • Svijet

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 0

Svjetska vijest dana je da je Donald Trump zaražen koronavirusom. Zarazila se i njegova supruga Melania te oboje idu u karantin.

I dok Melania sa svojih 50 godina ne bi trebala biti previše zabrinuta zbog posljedica zaraze, 24 godine stariji Trump ima brojne faktore koji ga izlažu riziku od komplikacija, poput dobi i prekomjerne težine.

Studija objavljena u martu u medicinskom časopisu "The Lancet", otkrila je da, iako je ukupna stopa smrtnosti ljudi s Covidom-19 iznosila 1,4 posto, ona je porasla na 8,6 posto za ljude u sedamdesetima. Studija se temeljila na podacima iz Kine.

Barry Dixon, ljekar intenzivne njege u bolnici St. Vincent u Melbourneu, rekao je da će se Trumpov rizik povećati razvije li upalu pluća, koja je povezana s visokom stopom smrtnosti, posebno kod bolesnika starijih od 65 godina i onih koji imaju kardiovaskularne bolesti.

- Mnogo je veći rizik da umre ako se razvije ta loša upala pluća – rekao je Dixon.

- Postoje i drugi faktori rizika, poput toga jeste li pušač, imate li dijabetes ili srčanu bolest. Ključni faktori rizika za Trumpa za koje znamo su njegova dob i činjenica da ima prekomjernu tjelesnu težinu, a bili bi faktori visokog rizika –  dodao je Dixon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...