OGLASILA SE ZABORAVLJENA RUŽICA JUKIĆ-KREŠIĆ: Bivša Tegeltijina zamjenica se prepoznala u svjedočenju disciplinske tužiteljice ALENE KURSPAHIĆ u Parlamentu BiH

Na reakciju nije trebalo dugo čekati, ali ona nije stigla iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nego je njegova bivša članica Ružica Jukić-Krešić reagirala dugačkim tekstom, koji je objavila na svom Facebooku profilu.

  • Mini market

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 3

Svjedočenje Alene Kurspahić, glavne disciplinske tužiteljice pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja se bavi istragom stanja u pravosuđu BiH, naišlo je na ogromnu pažnju, podršku i osporavanja. Objašnjavajući rad Ureda disciplinskog tužioca (UDT), Alena Kurspahić se zalagala da UDT bude samostalno tijelo, neovisno o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji članovi, prema njenim tvrdnjama, pokušavaju izvršiti pritisak na nju i njene kolege tražeći od njih da donesu presude koje nisu bile u skladu s njihovim uvjerenjima i dokazima kojima su raspolagali. Glavna disciplinska tužiteljica je izdvojila primjer kada joj je jedna visokopozicionirana osoba iz VSTV-a otvoreno rekla: "Tebe ne treba ocjenjivati, neka te Bog ocjenjuje." "To sam napisala u svojim komentarima i dostavila sam VSTV-u, ali je izostala reakcija. Ako to nije pritisak, onda ne znam šta je", zapitala se Alena Kurspahić.

Na reakciju nije trebalo dugo čekati, ali ona nije stigla iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nego je njegova bivša članica Ružica Jukić-Krešić reagirala dugačkim tekstom, koji je objavila na svom Facebooku profilu.

alt

alt

alt

U tekstu naslovljenom sa "Nije majka Muju grdila što je pogriješio, nego što se vadio", (valjda "što se kartao", SB) Ružica Jukić-Krešić optužuje Alenu Kurspahić, "glavnu stegovnu tužiteljicu", da je iskoristila svjedočenje u Parlamentu BiH "da se brani (vadi) zbog ocjene koju je dobila od Povjerenstva, a kasnije i članova VSTV-a, te joj je žalba odbijena i od Agencije za državnu službu... No sasvim sam sigurna da nema razloga za strah te da će biti reizabrana".

Ružica Jukić-Krešić u dugačkom pismu govori i o tome da Stegovni ured (Ured disciplinskog tužioca) već sada, iako je formalno u sistemu VSTV-a, ima dovoljno veliku autonomiju da može donositi odluke i presude te da nije tačno da je na Kurspahićku vršen bilo kakav pritisak, jer članovi VSTV-a nisu imali uvid u predmete koji se vode u UDT-u.

U pismu objavljenom na društvenim mrežama, Ružica Jukić-Krešić optužuje "stegovnu tužiteljicu" Kurspahić da je finansijskim kaznama (odbijanjem od plaće) kažnjavala samo "nositelje pravosudnih dužnosti hrvatske nacionalnosti", kao i za niz potpuno bizarnih "krivica", poput koga je sve zvala na svadbu?!

Iako je svjedočenjem pred parlamentarnom komisijom Alena Kurspahić iznijela ozbiljne primjedbe na rad VSTV-a, zanimljivo je da se na njih nije osvrnuo nijedan aktivni član, uključujući i predsjednika Milana Tegeltiju, već je to uradila bivša članica Ružica Jukić-Krešić. Ona se, kao što je poznato, prije tri mjeseca, na svoju žalost, vratila u anonimnost iz koje je svojevremene izašla na veliku pravosudnu i medijsku scenu BiH, te pokušava ovakvim javnim istupima skrenuti pažnju na sebe i povratiti djelić "stare slave". Navodno se, prema tvrdnjama upućenih, Jukićka prepoznala u rečenici iz svjedočenja disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić kao ona osoba iz VSTV-a koja joj je poručila "...neka te Bog ocjenjuje".

(S. B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...