IVAN ZIDAREVIĆ DEMASKIRAO ZORANA MILANOVIĆA: „Zašto plaćamo čoveka koji zagađuje političku scenu Republike…“

I, jeste li zadovoljni time što ste glasali za manje zlo? Da ste na izborima ipak izabrali da za naše pare, to je ključno (kao ono da su naredne dve nedelje ključne), tih pet godina imamo predsednika, a ne predsednicu u fotelji u koju ne mora ni da sedne. Sankcija za nerad, ali i aktivno kršenje ustava, zakona i dobrog ukusa, nažalost, nema.

  • Regija

  • 03. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 1

Piše: IVAN ZIDAREVIĆ

Znate ono kada pokušavate da se zaposlite u maloprodaji, za 4.000 kuna, i kada vam traže dokaz da niste osuđivani, a za predsednika Republike, premijera, ministra, predsednika Sabora ili saborskog zastupnika ne morate da imate takav dokument, ali u mnogim primerima ni da imate bilo kakvu školu (osmoljetka je zakonom obavezna).

Prethodnih dana mnogi su guglali dve reči na internetu: narikača i seksizam. Oba termina su nam (ne)poznata pa smo se obratili virtualnom svetu kako bismo, kako to i biva, uklonili svaku sumnju da smo mi bilo šta od ta dva – odnosno da bismo sami sebi potvrdili da smo mi eto ti koji smo normalni!

Naravno, uz ponavljanje da je brak zajednica muškarca i žene.

Narikača, etnol. je žena koja nariče, oplakuje pokojnika, žena koja se time profesionalno bavi; jaukarica.

Na narodu milom portalu Vukajlija postoji i ovakva definicija: ”Pored klasične bogougodne profesije i karakterna je osobina. Stalno kuka, pizdi na sve i svakoga, zalaže se za parolu ”nikad bolje biti nećeee”.

Svakom malom aktu optimizma ili koraku napred kontrira, zapanjujućom brzinom traživši manu i razlog zbog koga je to čisto bezumlje.

Što se tiče bilo kakvog aktivizma, najočigledniji primer je politički gde narikače praktikuju šablon ”doš’o Bota, mrzi Botu, doš’o Toma, mrzi Tomu, doš’o Japanac, mrzi Japance”.

Možda bitnije od ovog termina je koliko građana zna šta je seksizam? Jesu li se susretali sa time tokom edukacija u školama za život (u kojima negde nema grejanja i sapuna), da li je to nešto vezano za seks ili za neku polnu bolest (peče kada mokri), neka bogohulna misao svakako jeste jer počinje seksom, a to u bogougodnoj Domovini nije dobro jer se mi (ne) seksamo pre braka i svi smo naivni i licemerni, tako nam onaj odozgo pomogao.

Za moralne odrone, i one koji se tako (ne) osećaju, seksizam je svaki oblik izražavanja (čin, reč, slika ili gest) koji se temelji na ideji da su neke osobe, najčešće žene, pa neće valjda muškarci (nas i branitelja pola miliona), inferiorne zbog svojeg nebiranog pola.

Kao odgovor na #MeToo kampanju za podizanje svesti o seksizmu, 27. marta 2019. godine Odbor ministara Saveta Europe usvojio je Preporuku o prevenciji i suzbijanju seksizma.

Preporukom se, pored ostalog, podseća da je seksizam manifestacija istorijsko nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, što dovodi do diskriminacije i sprečava napredovanje žena. Potvrđuje se da se seksizam osnažuje rodnim stereotipima koji pogađaju žene i muškarce, devojčice i dečake te da je suprotan postizanju ravnopravnosti polova.

Dalje se ističe da seksizam predstavlja prepreku osnaživanju žena i devojaka, koje su neproporcionalno pogođene seksističkim ponašanjem. Rodni stereotipi i inherentne pristrasnosti oblikuju norme, ponašanje i očekivanja muškaraca i dečaka te stoga dovode do manifestiranja seksizma.

Za moralne odrone, u muškom klimaksu ”krize srednjih godina”, koji to ne znaju, seksizam je štetan! Izaziva osećaj bezvrednosti, autocenzuru, pribegavanje strategijama izbegavanja, promene ponašanja i pogoršanje zdravlja.

Napada na urođeno dostojanstvo ili prava osobe ili grupe osoba što rezultira fizičkom, seksualnom, psihološkom ili društveno-ekonomskom štetom ili patnjom osobe ili grupe osoba i
stvara zastrašujuće, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje i održava i jača rodne stereotipe.

U Preporuci se naglašava zabrinutost zbog povezanosti seksizma sa nasiljem nad ženama i devojčicama, pri čemu ”svakodnevni” seksizam kao deo nasilja stvara ozračje zastrašivanja, straha, diskriminacije, isključenosti i nesigurnosti.

Prema podacima Saveta Evrope 63% novinarki suočilo se sa verbalnim zlostavljanjem. U odnosu na muškarce, žene provode gotovo dvostruko više vremena obavljajući neplaćene poslove. Čak 80% žena navodi da su se na poslu susrele s mansplainingom i manterruptingom, odnosno da su im muškarci pametovali i prekidali ih u govoru.

Muškarci predstavljaju i 75% izvora i tema vesti u Evropi. Gledamo li podatke komšijske Srbije, istraživanje pokazuje da, u odnosu na muškarce, 76% žena u poslovnom svetu nije shvaćeno ozbiljno.

Na kraju, obeshrabruje informacija da su iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nezavisne institucije koju imenuje Hrvatski sabor, čija Izvješća o radu je u nekoliko navrata kao premijer prihvatio sadašnji predsednik Republike, intervenisali oko poganih izjava predsednika (onog koji je manje zlo).

”(…) Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. (…) Nazvati političarke, saborske zastupnice, ”samodopadnim narikačama” jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe)”.

Zamislite se, plaćamo čoveka koji se aktivno koristi ”zoranizmima” i sada već aktivno zagađuje političku scenu Republike.

Zamislite se, ako je u stanju da izgovara onakve ad hominem rečenice, pred novinarima, bez ustezanja i bilo kakvog osećaja za meru (i te žene su nečije majke, kćerke, sestre), šta li bi takav čovek mogao da uradi protiv vas – koji ste za njega, barem po njegovom poimanju postignuća nezavisnih saborskih zastupnica (narikača), niko i ništa, a On je eto sišao sa Olimpa drito do Slovenske ulice.

(Prenosimo s portala Autograf)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...