ČUDO NEVIĐENO: Testiran jedan od najštedljivijih aviona na svijetu, namijenjen samo za bogataše, pogledajte ga na djelu… (VIDEO)

Američka kompanija "Otto Aviation Group" razvila je i već u više od 30 pokusnih letova testirala maleni putnički avion, za koji smatraju da bi mogao predstavljati budućnost komercijalne avijacije u segmentu privatnih letova.

  • HiTec

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

Njihov avion Celera 500L odlikuje se trupom aerodinamičnog oblika koji sliči dirižablu, ali umjesto vodika ili helija, ova letjelica uzgon stvara pomoću krila, kao i klasični avioni. Međutim, oblik Celere i malena masa čine je energetski učinkovitijim rješenjem od privatnih mlažnjaka koji su trenutno u upotrebi. Laminarno strujanje zraka oko trupa ovog aviona omogućava let uz, kako navode, 59 posto manji otpor zraka.

Jedan klasični avionski dizelski V12 motor, proizveden u njemačkom Raikhlinu, već sada omogućava ovom avionu višestruko veći domet po jedinici količine goriva od modernih mlažnjaka, pa umjesto 80-120 litara na 100 kilometara, Celera troši tek 10-13 litara goriva. U budućnosti bi, kažu, mogla biti pokretana i hibridnim ili potpuno električnim motorom. Za prijenos snage koristi se tek jedan peterokraki propeler smješten straga.

Najviša brzina Celere 500L je 740 kilometara na sat, a domet joj je preko 8.300 kilometara, pa i u tome može konkurirati klasičnim mlažnjacima. Kapacitet joj je šest putnika, a po emisijama štetnih plinova, već sada zadovoljava sve standarde koji će biti u primjeni nakon 2031. godine. Celera 500L dugačka je 11,3 metra, a raspon krila joj je 15,8 metara.

Kada se sve karakteristike ovog eksperimentalnog aviona preračunaju u troškove leta, ispada da Celera u upotrebi košta oko 330 dolara na sat, što je sedam puta manje od usporedivog mlažnjaka.

Krajem prošle godine, dokazana je aerodinamička efikasnost koncepta, nakon toga uslijedila su testiranja prototipa i prikupljanje kapitala. Trideset jedan pokusni let obavljen je do augusta ove godine, razvoj koncepta se nastavlja, a plan osnivača kompanije "Otto" Williama Otta je da njihov avion službeni certifikat za let dobije nekada između 2023. i 2025. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=-rvp7gYOaRg

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...