ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ ZA "SB”: Armenija balističkim raketama gađa azerbejdžanski grad; Sistem ima VISOKU MOĆ RAZARANJA, a koristili su ga i u…

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana potvrdilo je da se dogodio raketni napad na gradove Mingačevir i Terter i da ima ranjenih.

  • Mini market

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

Oružane snage Armenije pokrenule su raketni napad na azerbejdžanski grad Mingačevir, rekao je pomoćnik predsjednika Azerbejdžana Hikmet Hajiyev.

“U Mingačeviru se nalaze rezervoar vode i ključno elektropostrojenje. Barbarski izraz očajanja”napisao je Hajiyev na Twitteru. Kako je navedeno, raketni napad izveden je sa četiri taktičke balističke rakete Tochka.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana potvrdilo je da se dogodio raketni napad na gradove Mingačevir i Terter i da ima ranjenih.

alt

(Ahatović: Raketa je opremeljena automatskim sistemom vođenja)

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kazao je za "Slobodnu Bosnu" kako se radi o raketnom sistemu zemlja-zemlja 9K79 TOCHKA/SS-21 SCRAB koji je operativno-taktički-balistički projektil koji se u SSSR-u počeo koristiti od 1981. godine kao raketa kratkog dometa s nuklearnom bojevom glavom od 10 KT ili fragmentacijskom bojevom glavom od 480 kilograma.

"Prvobitni domet projektila bio je 70 kilometara, a posljednja verzija SS-21 SCRAB C ima domet od 185 kilometara. Raketa je opremeljna automatskim sistemom vođenja, kojim se raketa vodi sa posebnih komandnih vozila putem inercionog sistema vođenja ili satelitskog sistema vođenja, koji dolaze u sklopu baterije, uglavnom u paru, radi izbjegavanja elektronskog ometanja ili se projektil pripremi za gađanje putem kompjutera, gdje se u sistem vođenja inputiraju detalji o meti i raketom se gađa po principu 'ispali i zaboravi', bez mogućnosti ometanja, jer sistem vođenja sam vodi raketu do cilja u skladu sa unaprijed zadatim elementima", kazao je Ahatović.

Ovim oružjem se gađaju veliki vojni infrastrukturni ciljevi, poput baza, aerodroma i sl. iako je ovaj raketni kompleks izuzetno precizan na meti od plus-minus 50 metara, što je za raketu od dvije tone i bojevom glavom od 480 kilograma, koja ima jedan raketni motor na čvrsto gorivo, vrlo impresivno.

"Armenija ima u svom naoružanju 40 raketnih kompleksa Tochka, a Azerbejdžan ima svega jednu bateriju od tri vozila i četiri rakete. Gađanje civilnih ciljeva ovim projektilima smatra se neselektivnim artiljerijskim djelovanjem, jer je stepen razaranja izuzetno visok i, ako se gađa meta u urbanim centrima, postoji velika mogućnost stradanja civila", pojasnio je Ahatović.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...