CRNOGORSKI HISTORIČAR I POLITIČAR NOVAK ADŽIĆ: "Srbofili hoće od Crne Gore da naprave Republiku Srpsku na moru!" (FONOSNIMAK)

Smjena vlasti koja se dogodila na nedavnim parlamentarnim izborima nije sporna, smatra Adžić, već je sporna njena alternativa. Od 30. avgusta retrogradne, kleronacionalističke, velikosrpske snage narasle su u Crnoj Gori i propagiraju ideologiju sličnu onoj iz 1918.

  • Regija

  • 05. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

U premijernoj emisiji "Drugačija radio veza", emitovanoj na "Anteni M", gost Darka Šukovića bio je pravnik, historičar i član Predsjedništva SDP-a Novak Adžić.

Adžić tvrdi da od Neretve '43. Crna Gora nikad nije bila četničkija.

"To me zabrinjava, ali tome treba dati dati adekvatan evropski, demokratski, građanski otpor - jedinstvom, saradnjom svih suverenističkih, državotvornih snaga u budućem periodu. Ako bi se dogodili vanredni parlamentarni izbori ili ako bi bili redovni, na principijelnoj osnovi, uz katarzu i transformaciju svih političkih subjekata, marginalizaciju kompromitantnih kadrova koji su dobrano doveli do onakvog  izbornog rezultata, suverenističke, demokratske, evropske snage koje zagovaraju nezavisnu, građansku, multietničku Crnu Goru trebalo bi da idu u jednoj predizbornoj koloni u cilju odbrane Crne Gore i evropskog sistema vrijednosti."

Za Adžića je nova parlamentarna većina "kentaurska politička koalicija", trojni pakt sastavljen od programski i ideološki nesrodnih subjekata, i ne vodi u bolje promjene. Naprotiv:

"Ti subjekti će se ponašati tako da se u mnogo čemu ponište temeljne vrijednosti Crne Gopre i biće pozicinirani da će dati krila naraslom kleronacionalizmu, predvođeni SPC i DF, objektivno najjačim konstituentima u budućoj koaliciji, da se ponište ili promijene suštinske norme Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da se legalizuje postojeće stanje, da je okupaciona i uzurpatorska SPC  i dalje monopolistička crkva u CG, da se nastavlja projekat srbizacije i asimilacije Crnogoraca, negiranje njenog nacionalnog identiteta..."

Za Novak Adžić takva bi Crna Gora bila apsolutno neprihvatljiva:

"Mene savršeno Crna Gora kao druga srpska država ne zanima. Crna Gora ako ne bude građanska, demokratska, država u kojoj će nacionalni Crnogorci i svi ostali njeni narodi biti njeni konstituenti i ostvarivati svoj individualni i kolektivni nacionalni identitet ne zanima me. Meni ovo liči da se Crna Gora dugoročno pretvara u Republiku Srpsku na moru, a ja na to ni živ ni mrtav pristati neću".

Adžiću je, kako navodi, jasno da slijedi poništenje ključnih odredbi u Zakonu o slobodi vjerosipovijesti, članovi 62, 66, plus član o registraciji. 

"Bez ta tri člana zakon nema smisla, nije ga trebalo ni donositi. Ako se to dogodi, to je podvala Crnoj Gori i najobičnija medijska prevara - ko razumije suštinu... Ako se anulira taj zakon, jasno mi je da je velikosrpski blok u ovom terenutku odnio pobjedu i da oni koji su spremni da prave takve trule kompromise, uprkos dobrim namjerama, ne rade u korist Crne Gore. Minijataturne snage, koje su tas na vagi, ne mogu zaustavti pošast velikosrpskog nacionalizma. Oni crnogorski suverenisti koji bi koalirali sa kleronacionalističkim, srpskosvetosavskim, velikosrpskim blokom čine akt koalboracije koji je meni potpuno neprihvatljiv i ne rade u prilog nezavisne, slobodne, građanske i evropske Crne Gore". 

Govoreći o svojoj partiji, Novak Adžić navodi da je zvanični stav SDP-a jasan: SDP je samostalna opoziciona politička partija koja je osvojila dva mandata, koji ne pripadaju ni jednoj, ni drugoj koaliciji i SDP planira da samostalno nastavi svoj put u Skupštini CG i da bude protiv svega onoga što ugrožavaosnovne postulate partije - evropska, građanska, multivjerska Crna Gora.

Iako, kako navodi, nema legitimet da govorim u ime stranke, smatra da ta partija ne planira koaliciju sa snagama koje se suprotstavljaju njenim osnovnim postulatima.

"To je moje mišljenje - većinsko opredjeljenje SDP-a je da, u slučaju eventualne ponude nove parlamentarne većine, ne treba da prihvati koaliciju. Ja sam jedan od najtvrđih zagovornika da se ta ponuda kategorički odbije."

Na predstojeći popis , vinovnici velikosrpske asimilatorske politike gledaju, vjeruje Adžić, kao na drugo poluvrijeme završenog referenduma.

"Vodi se i vodiće se jaka propaganda. Cilj je da na tom popisu broj Srba bude veći, a broj Crnogoraca što manji - da bi se ušlo u postupak izmjene Ustava, da bi CG od građanske države postala konfederacija nacija ili etničkih zajednica, a to je dinamit u temelje građanske države."

Ta politika, zaključuje Adžić, popis želi da sporovede tako da obesmisli rezultati referenduma i otvorio proces promjene državno-pravnog statusa CG, kako bi se došlo do ostvarenja dugoročnog cilja - jedinstvo "srpskog sveta" Beograd - Banja Luka - Podgorica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...