BOŽO LJUBIĆ BUDAN SANJA: "Prijedlog Rezolucije američkog Kongresa u potpunosti korespondira s politikom…"

Bivši saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je za HMS kako prijedlog Rezolucije koju će razmatrati Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, korespondira sa politikom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

  • Politika

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 6

- Rezolucija korespondira sa politikom Hrvatskog narodnog sabora i ostalim bitnim točkama, kad se radi o podršci uključenju BiH u EU i NATO, kao i podršci vladavini prava - izjavio je Ljubić, dodavši kako vladavina prava u prvom redu podrazumijeva provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

Rezolucija ističe i važnost da se ustavna reforma BiH temelji na načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma: Pri čemu zagovara usku suradnju SAD s “vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom – naročito potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma”, naročito kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, navodi Ljubić.

- Ova Rezolucija, kao i razgovori američkog državnog tajnika Mike Pompea s hrvatskim premijerom, u kojima je važno mjesto zauzimala BiH, te položaj hrvatskog naroda u BiH svjedoče o ohrabrujućoj američkoj uključenosti u sređivanje prilika u BiH - kaže Ljubić.

Dodaje kako je moguće da neke strane u BiH neće biti sretne s nekim dijelovima Rezolucije, ali da hrvatska strana nema niti jednog razloga da bude nezadovoljna njenim sadržajem.

Podnosilac Rezolucije je kongresmen Mike Turner, koji je bio gradonačelnik grada Daytona u državi Ohajo za vrijeme pregovora u bazi Wright-Patterson.

Ljubić kaže kako Turnera i lično poznaje te da se s njim imao priliku sretati i razgovarati u vrijeme dok su obojica bili izaslanici pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a (2010 - 2014).

- On je sigurno vrlo dobro informiran o svekolikoj složenosti političkih i međunacionalnih odnosa u BiH i itekako emotivno vezan i zainteresiran da postignuća Mirovnog sporazuma iz Daytona evoluiraju u trajan mir i prosperitet svih naroda i građana Bosne i Hercegovine - kazao je Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...