REKTOR ODBIO ZAHTJEV KCUS-a: Koševo više nije bolnica Univerziteta u Sarajevu. Šta će sada reći direktorica Sebija?

"Nisam htio donijeti nezakonito rješenje, jer KCUS nije predao kompletnu dokumentaciju", tvrdi rektor Rifat Škrijelj.

  • Društvo

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 1

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj odbio je zahtjev Kliničkog centra UNSA-e da mu se dodijeli status univerzitetske bolnice “zbog toga što nisu predali kompletnu dokumentaciju, usklađenu sa Zakonom o visokom obrazovanju i sa Statutom UNSA-e”.

- Falila su mišljenja tri vijeća, jer od četiri, oni su dostavili samo odluku jednog vijeća, NNV-a Medicinskog fakulteta - obrazlaže nam rektor Škrijelj, napominjući da je KCUS pokušao od rektora dobiti saglasnost da su oni univerzitetska bolnica samo za potrebe Medicinskog fakulteta.

- A oni su nastavna baza UNSA-e, ne Medicinskog fakulteta, ali oni ne prave razliku između Univerziteta i Medicinskog fakulteta. I pored mojih pisanih upozorenja, ostali su na tom stajalištu i nisu predali urednu, kompletnu dokumentaciju, zato su i odbijeni, pa kada je budu kompletirali, razmatrat ćemo ponovo - kaže rektor, kojeg podsjećamo na to da je federalni ministar zdravstva, dr. Vjekoslav Mandić, poništavajući svoju raniju odluku, donio nedavno rješenje da je KCUS nastavna baza samo za Medicinski fakultet.

- Nisam nadležan da komentarišem šire način rada tog ministra, ali moram primijetiti da je on svojom nedosljednošću i nepoštivanjem Zakona o visokom obrazovanju pokušao i mene dovesti u zabludu - ističe Škrijelj te napominje da je ministar napisao da su oni nastavna baza samo za Medicinski fakultet, piše "Oslobođenje".

- Umjesto da napiše da oni ispunjavaju sve uslove za status univerzitetske bolnice. Dakle, bavio se nečim što nije njegova nadležnost i suzio im poziciju. Pokušao je učiniti da KC bude samo nastavna baza i univerzitetska bolnica za Medicinski fakultet, prema kojem KCUS sada ima na raspolaganju privremeno rješenje, jer nisam htio započete procese i dovoditi u pitanje niti štetiti studentima.

To znači da sve procese koje su počeli u ovoj godini, jer su do kraja maja imali rješenje o statusu univerzitetske bolnice, mogu završavati dok kompletiraju dokumentaciju. Trebali bi to učiniti što prije, u njihovom je interesu - ističe rektor Škrijelj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...