DODIKU ŽESTOKO ZASMETALO PROEUROPSKO DJELOVANJE MINISTRICE TURKOVIĆ: "Krši Ustav i stvara zabludu, unosi probleme u BiH"

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sastali su se danas s delegacijom ministara iz Švedske koja boravi u službenoj posjeti BiH. Dodik se obratio medijima nakon sastanka te prokomentarisao teme o kojima se razgovaralo sa spomenutom delegacijom.

  • Politika

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 1

Govoreći o odnosima u svijetu i trenutnim sukobima, Dodik je kazao da je ranije ministrica vanjskih poslova davale određene saglasnosti za stavove o Bjelorusiji, što nije stav države.

"Tema je bila i predsjedavnje Švedske OEBS-om. Činjenica da je OEBS kao tijelo za sigurnost na ovim prostorima, svakako treba da poprima značajniji oblik nego ranije imajući u vidu da se otvaraju žarišta kao Bjelorusija i sukob na relaciji Azerbejdžan - Jermenija. Tu postoje odnosi važni u samom OEBS-u kako bi se definisale politike. Treba obezbijediti mir pije svega i u samoj Bjelorusiji da situacija ne ode u kontinuirani sukob koji bi doveo do destabilizacije zemlje. Što se tiče Azerbejdžana, kroz apele velikih i moćnih da se obezbijedi prekid vatre i uspostavi dijalog koji je ranije poznat. Politika nemiješanja u taj sukob je najbolji odnos i to je trebala biti politika BiH", kazao je Dodik i istaknuo još:

"Bosna i Hercegovina nije izgradila poziciju ni po jednom niti drugom pitanju niti je bilo na dnevnom redu takvo nešto, osim što je poznato da je ministrica vanjskih poslova bez ovlaštenja Predsjedništva, sama, unilateralno, kršeći ustavne odredbe, bila uključena u davanje saglasnosti nekim evropskim forumima za stavove o Bjelorusiji.

Ministrica vanjskih poslova je bez ikakvog ovlaštenja Predsjedništva, kršeći ustravne odredbe, bila uključenja u davanje saglasnosti evropskim forumima za stavove o Bjelorusiji. To nije stav BiH, stvara zabludu koja nije dobra i unosi probleme u samu BiH. Odnosi ostaju dobri sa Švedskom, zamolili smo ministre da pomognu u daljoj afirmaciji evropskog puta BiH."

Dodaje da je delegaciju iz Švedske upoznao s činjenicom da u BiH nema saglasnosti u vezi s članstvom u NATO-u.

"Informisao sam ministre da u BiH nema saglasnost za članstvo u NATO-u i da se oko toga vode često rasprave. Ni Švedska nije članica NATO-a i ministrica je potvrdila da planiraju saradnju bez članstva. Sve priče u BiH poprimaju dnevne karakteristike i ovdje je jasno da nema saglasnosti i da ta saglasnost neće biti pribavljena za ulazak BiH u NATO niti bi to trebalo biti toliko važno koliko neko insistira. Važno je ostvariti saradnju s NATO-om i to pozdravljamo, ali smatramo da nema uslova niti da će se steći uslovi za ulazak BiH u NATO."

"RS ne želi i neće dati saglasnost za priznanje Kosova", poručio je.

"Rekao sam ministrici da RS ne želi i neće dati saglasnost za priznanje Kosova. Postoji mogućnost da se odnosi, prije svega ekonomski, realiziraju kroz projekt "mali Šengen". Vjerujem da ćemo tu odluku donijeti formalno veoma brzo i ući u proces pristupa inicijativi.

Želim da pozdravim činjenicu da smo boravkom u Briselu prije nekoliko dana upoznati sa paketom pomoći za zapadni Balkan od 9 milijardi eura. To je pomoć za infrastrukturne projekte koji treba da povežu gradove zapadnog Balkana. Predsjedništvo u petak ponovo putuje u Brisel kako bi se sreli s gospodinom Mišelom i drugim ljudima", poručio je Dodik kazavši da neki od sastanaka predviđenih za prošli put nisu realizovani, jer su neki od zvaničnika bili u izolaciji.

Projekti bez dokumentacije

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je prilikom prethodnog odlaska u Bruxelles došlo do neugodnosti, jer neki od projekata za koje se apliciralo, nisu imali svu dokumentaciju.

"Prije nekoliko dana, kada smo boravili u Briselu, za dio projekata iz FBiH smo imali samo nazive projekata, nismo okvire. Republika Srpska je dostavila svu potrebnu dokumentaciju. Ja ne mogu da govorim koji su to projekti, rekao sam da ćemo danas o tome i komesar za proširenje će imati priliku da upozna i javnost i nas ovdje. Očigledno je da neće biti svih 10 projekata, ali tu su Koridor 5C, projekti digitalizacije. Četiri projekta iz RS, pet iz FBiH i jedan zajednički, rekonstrukcija pruge Doboj - Tuzla. Šta će EU odlučiti, ne mogu da licitiram o tome, zaista."

Podsjetimo, delegacija iz Švedske susrest će se i s organizacijama civilnog društva i članovima međunarodne zajednice u BiH.

"Cilj ove posjete je dalje jačanje već postojeće dobre saradnje Švedske i BiH, razgovori o razvojnom procesu unutar zemlje i u regionu, napredak u vezi s EU reformama i kontinuirana podrška Švedske reformskim naporima u Bosni i Hercegovini, koji će koristiti građanima i omogućiti zemlji dalje napredovanje na putu ka EU", istaknuto je u saopštenju.

Glavni fokus ove posjete bit će na reformama i zajedničkim naporima na jačanju oblasti vladavine prava i bezbjednosti u Europi, što se, između ostalog, ostvaruje i kroz borbu protiv organizovanog kriminala.

"Švedska će nastaviti podržavati reforme koje će omogućiti značajan napredak u svih 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a koji će biti potreban kako bi Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Vlada Švedske je u procesu usvajanja nove strategije razvojne saradnje za zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu", poručeno je uoči posjete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...