ARMENSKI PREMIJER ZATRESAO SVIJET: "Nagorno-Karabah je na meti međunarodnog terorističkog napada Azerbejdžana i Turske…"

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da postupci Turske i Azerbejdžana mogu biti okarakterisani kao teroristički napad na region Nagorno-Karabah, što je dio nastavka genocida nad Armenima.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 3

„Ono s čim se mi suočavamo jeste međunarodni teroristički napad Azerbejdžana i Turske. Za mene ne postoji sumnja da je to politika nastavka genocida nad Armenima i ponovnog uspostavljanja turske imperije“, naglasio je Pašinjan.

Turska prihvata da su mnogi Armeni ubijeni tokom sukoba na teritoriji nekadašnjeg Osmanskog carstva u vrijeme Prvog svjetskog rata, ali odbacuje navode o broju žrtava i demantuje da je to bilo sistematsko i organizovano ubijanje koje predstavlja genocid.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, Armeni su neprestano bili na meti progona u Osmanskom carstvu. Tokom 1915. godine ubijeno je oko 1,5 miliona Armena.

Mnoge države su priznale ovaj masakr kao genocid, uključujući Njemačku te Evropski parlament, prenose agencije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...