"SB" ANALIZIRA; HAOTIČNA PRINCIPIJELNOST SDP-a: Podrška za SNSD u Doboju, u Srebrenici ne žele sa SDA i DF-om

SDP-u je sasvim prihvatljivo da u Doboju podržava SNSD-ovog kandidata, a da u Srebrenici ne želi podržati jednog probosanskog kandidata za načelnika Srebrenice, kojeg podržavaju SDA, DF i druge probosanske stranke.

  • Mini market

  • 07. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 4

Haos u SDP-u: Podrška za SNSD u Doboju, u Srebrenici ne žele sa SDA i DF

Mediji u Bosni i Hercegovini danas su objavili informaciju da je potpisan koalicioni sporazum između SDP-a i SNSD-a u Doboju prema kojem SDP podržava SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Borisa Jerinića. Istu informaciju objavio je i SNSD na Facebook stranici lokalnog stranačkog ogranka u Doboju.

Ništa u toj informaciji ne bi bilo čudno da Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine već dvije godine ne tvrdi da neće koalirati s “nacionalnim strankama”. To je je bila jedna od glavih fraza SDP-a nakon općih izbora 2018., kada su odbili ponudu Stranke demokratske akcije (SDA) da učestvuju u formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

Međutim, očito je da su za SDP sve partije građanske a samo je SDA nacionalistička. Gori od SDA, po viđenju aktuelnog rukovodstva još samo je DF koji ne pristaje na tu logiku.

Koju tačno logiku? Logiku SDP da je sasvim prihvatljivo da SDP u Doboju podržava SNSD-ovog kandidata, a da u Srebrenici ne želi podržati jednog probosanskog kandidata za načelnika Srebrenice kojeg podržavaju SDA, DF i druge probosanske stranke.

Protiv takve logike raste sve veće nezadovoljstvo i u samom SDP-u. Naime, nezadovoljnike, kako je već ranije prema informacijama iz samog vrha SDP-a, pisala "Slobodna Bosna" predvode Irfan Čengić i Denis Bećirović, koji su od ranije nezadovoljni SDP-ovom podređivaju stranci Narod i pravda u Kantonu Sarajevo, a nezadovoljstvo još više produbljuje SDP-ovo pozicioniranje na pitanju nastupa u manjem bh entitetu, posebno u Srebrenici, ali ne samo u manje bh. entitetu nego i u Mostaru. Kako saznajemo, slučaj Doboj, doveo je do potpune kulminacije pomenutih sukoba.

Od ranije je također poznato da Čengić i Bećirović već imaju usmeni dogovor o zahtjevu za vanrednim Kongresom SDP-a radi smjene aktuelnog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...