"JA TEBI VOJVODO, TI MENI SERDARE": Gleda li "četvorka" blagonaklono na SDP-ovu podršku SNSD-u u Doboju?

Ukoliko Nikšić zaista stoji iza svojih riječi da je "sporni sporazum potpisan bez odluke i znanja organa" i da će "odluku o sankcijama donijeti organi SDP-a", postavlja se pitanje kolika je zaista moć centrale SDP-a s obzirom na to da smo se već ranije u više navrata uvjerili kako lokalni organi SDP-a često odstupaju od volje vrha stranke.

  • Mini market

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 0

U nevjerici je među probosanskim političkim strankama dočekana vijest da je dobojski ogranak SDP-a stupio u koaliciju sa SNSD-om i dao podršku Borisu Jeriniću, njihovom kandidatu za načelnika. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić požurio je da demantuje ovu vijest, tvrdeći da se ne radi o koaliciji, već samo o podršci kandidatu za načelnika.

- Kako je to vidljivo i iz sporazuma, ne radi se ni o kakvom koalicionom sporazumu SDP-a i SNSD-a, ali je potpuno tačno da je podržan kandidat SNSD–a. U SDP-u BiH odluku o koalicijama donose organi SDP-a, što ovdje nije bio slučaj. Zbog toga želim jasno istaknuti da se ne radi ni o kakvoj koaliciji SDP-a i SNSD-a. Pošto je sporni sporazum potpisan bez odluke i znanja organa, odluku o sankcijama donijet će, kao i u drugim sličnim situacijama, organi SDP-a BiH - naglasio je Nikšić.

Ipak, teško će Nikšić uvjeriti javnost nakon što je na Facebook stranici dobojskog SNSD-a jasno istaknuto da se radi o koaliciji.

S druge strane, ukoliko Nikšić zaista stoji iza svojih riječi da je "sporni sporazum potpisan bez odluke i znanja organa" i da će "odluku o sankcijama donijeti organi SDP-a", postavlja se pitanje kolika je zaista moć centrale SDP-a s obzirom na to da smo se već ranije u više navrata uvjerili kako lokalni organi SDP-a često odstupaju od volje vrha stranke.

"Slobodna Bosna" jučer je pisala kako su posljednja dešavanja unutar SDP-a izazvala novi talas nezadovoljstva nekoliko istaknutih ličnosti stranke, poput Denisa Bećirovića i Irfana Čengića, koji su odranije nezadovoljni SDP-ovim podređivanjem Narodu i pravdi u Kantonu Sarajevo, a nezadovoljstvo još više produbljuje SDP-ovo pozicioniranje u Srebrenici i Mostaru.

Zanimljivo je da na ovu vijest o koaliciji SDP-a i SNSD-a u Doboju još nema reakcije njihovih koalicionih saveznika. Tu, prije svega, mislimo na "desno krilo" koalicije, oličeno u stranci Narod i pravda i njihovom predsjedniku Elmedinu Konakoviću. Od Naše stranke javnost je već navikla na nedostatak jasnih stavova pa njihova šutnja i ne iznenađuje. Kako stvari stoje, "četvorka" blagonaklono gleda na ove stranputice SDP-a držeći se načela - drži vodu dok majstori odu.

("SB")  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...