LJUBIĆU, KAO I DODIKU, NE PRIJA INTERESOVANJE EVROPSKE UNIJE: "Stvar je na nama da nađemo načina i dogovorimo se o državi kakvu želimo"

U posljednjem izvještaju Europske komisije jasno je naglašeno - neophodne su izmjene Izbornog zakona. Uslijedile su međusobne optužbe i pitanje ko je odgovoran za blokade. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, danas je za N1 komentarisao ovu i druge teme.

  • Politika

  • 08. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 5

"Ovo izvješće manje-više vjerodostojno oslikava probleme sa kojima se suočava BiH. Vrlo jasno u svojim preporukama naglašava šta bi BiH trebala uraditi na ispunjenju uvjeta na putu za EU. Ja ne očekujem da će nešto značajno pomoći BiH jer EU nema recept kako provesti te preporuke. BiH ukoliko bi usvajala uvjete iz EU ovim tempom, trebalo bi joj ne 10 nego 100 godina. Evropska komisija nam tu ne može puno pomoći, stvar je na nama da nađemo načina i dogovorimo se o državi kakvu želimo i onda krenemo u ispunjenje uvjeta u interesu građana i integracija", istakao je na početku Ljubić.

Dodaje da je EU i ranije u rezolucijama naglašavala kakve bi promjene bile potrebne BiH.

"EU je u nekoliko svojih rezolucija naglasila kakve bi promjene bile potrebne BiH da bi bila funkcionalna. Spominjala se i presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić. Evropska komisija se bazirala na međunarodne obaveze BiH, ali promjena Izbornog zakona ne treba EU nego nama. Zbog toga se stalno nalazimo u blokadama u kakvim se nalazimo ovdje. Čak je i sam Sattler rekao da je negdje pred raspad Jugoslavije bila u rangu sa Hrvatskom, a danas je u BiH GDP po glavi stanovnika 6.000 dolara, a u Hrvatskoj 15.000".

Osvrnuo se ponovo na temu izmjene izbornog zakona i kazao:

"Prva stvar je da dođe do izmjena Izbornog zakona gdje će doći do legitimnog predstavljanja naroda. Pozivam aktere i građane BiH, ako hoćete i prema Bošnjacima poziv. Ako će građani BiH bošnjačke nacionalnosti birati i dalje Željka Komšića, onda izvolite. Ako vam je dohodak Komšića važniji od vašega ili moga, onda ćemo ovim putem ići i dalje. Stvar je rješiva u roku od mjesec dana, samo treba da se međusobno priznamo i na taj način napravimo izmjene Izbornog zakona".

Ko blokira proces izbora Vlade FBiH?

"Jasno je da ga blokiraju oni koji blokiraju proces izbornog zakonodavstva. Ova Vlada FBiH u tehničkom mandatu ne predstavlja problem u BiH i kada bude formirana nova vlada vjerovatno će sastav ostati sličan. Sa strane SDA se taj problem koristi da se ne uđe u razgovor o izbornom zakonodavstvu, da nije taj bio bi neki drugi...", kazao je Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...