DEMONSTRACIJA SILE U SJEVERNOJ KOREJI: Maske i rakete na sjevernokorejskoj paradi...

Stanovnici Sjeverne Koreje, sa medicinskim maskama, okupili su se u prijestonici Pjongjang uoči velike vojne parade u subotu, na kojoj bi se mogli prikazati i najnoviji balistički projektili ove države, prenosi agencija Reuters pozivajući se na državne medije.

  • Svijet

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Parada se održava povodom 75. godišnjice formiranja vladajuće Radničke partije Koreje i još će biti upriličene umjetničke i industrijske izložbe, svjetlosni show, posjete spomenicima, kao i ceremonije povodom okončanja građevinskih projekata.

Zvaničnici Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država naveli su kako bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti paradu da pokaže svoju novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

"Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja predstaviti novo strateško naoružanje, kao što su nove interkontinentalne balističke rakete ili balistički projektili koji se mogu ispaljivati sa podmornica, kako bi privukla pažnju na to u vrijeme slabih ekonomskih rezultata“, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja, koje je zaduženo za odnose sa Sjeverom.

Bez Covida-19

Prvi čovjek Ministarstva Lee In-young kazao je parlamentarcima kako bi pokazivanje novih raketa bila "demonstracija sile slabijeg intenziteta“ uoči američkih predsjedničkih izbora, što bi bilo manje provokativno od ispaljivanja raketa ili nuklearnog testa.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nije ovakve projektile na paradama prikazivao od njegovog prvog susreta sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom 2018. godine, ali su njihovi pregovori zastali i iz Pjongjanga pokazuju sve veće nestrpljenje zbog Washingtona.

Državni mediji su objavili fotografije velikih skupova delegata i drugih posjetilaca sa maskama.

Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan potvrđen slučaj koronavirusa, ali je državna vlast nametnula stroge granične kontrole i mjere karantina. Analitičari navode kako bi epidemija mogla biti razorna za ekonomski i politički izoliranu državu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...