EU INVESTIRA, ALI UZ ODREĐENE USLOVE: Tegeltija precizirao šta vlasti u BiH moraju da urade

Pomoć stiže uz određene uslove. Prvi je da domaće vlasti neće imati autonomiju u odlučivanju na koje će projekte novac biti trošen.

  • Mini market

  • 10. Okt. 2020  

  • 0

Evropska unija bi, u narednih sedam godina, u zemlje zapadnog Balkana trebalo da uloži 29 milijardi eUra - devet milijardi kroz donacije i još 20 milijardi povoljnih kredita.

Time bi, smatraju u Evropskoj komisiji, ova regija konačno počela da ekonomski hvata korak sa Evropskom unijom, i ubrza proces evro-integracija.

Pomoć stiže uz određene uslove. Prvi je da domaće vlasti neće imati autonomiju u odlučivanju na koje će projekte novac biti trošen.

Drugi, možda i važniji uslov, je transparentno trošenje novca, jer u EU nisu baš zadovoljni dosadašnjom praksom, ne toliko u zemljama zapadnog Balkana, koliko u nekim drugim državama i regijama koje su dobijale slične vrste pomoći.

Preduslov za to u BiH, novi je Zakon o javnim nabavkama, jasna je poruka evropskih zvaničnika.

– Oni su poručili da nama omogućavaju devet milijardi evra, ali da žele da se taj novac troši u skladu sa najboljim praksama javnih nabavki i da to prate zakoni koji su svima prihvatljivi – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija gostujući u Dnevniku plus RTRS-a.

Istakao je da je to uslov protiv kojeg niko ne može da bude, te dodao da BiH treba jedan takav zakon.

– To je jedan od važnih prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa – jasan je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da investicioni paket za zapadni Balkan predstavlja i pozitivnu poruku za sve zaintersovane investitore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...