MISTERIJE SVIJETA: Arheolozi su ostali bez teksta nakon senzacionalnog otkrića, niko ne zna čemu je služila tajanstvena građevina stara 4.500 godina… (VIDEO)

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 12. Okt. 2020  12. Okt. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas 4.500 godina u prošlost, na lokalitet Perdigões, smješten na jugu Portugala. Riječ je o mjestu gdje su arheolozi otkrili nešto spektakularno. Ondje, pod debelim slojem zemlje, krili su se ostaci kružne građevine podignute prije više od četiri i pol hiljade godina. Stručnjake je građevina podsjetila na čuveni Stonehenge, veliki megalit izgrađen, otprilike, u isto vrijeme. Između dvije strukture postoji, međutim, velika razlika: ona poznatija, engleska, sazdana je od kamenih gromada, dok je novootkrivena, portugalska, podignuta od širokih debla. Iz tog razloga, naučnici su joj dali nadimak “Woodhenge”.

Suprotno uvriježenom mišljenju, engleska riječ henge ne odnosi se na kamene krugove, već na zemljane konstrukcije sastavljene od nasipa i jarka koje omeđuju kamene ili drvene krugove. Takve konstrukcije, slaže se većina stručnjaka, nisu imale odbrambenu, već ritualnu funkciju. Čini se da je tako bilo i ovdje.

Teško je sa sigurnošću reći jesu li drevni svećenici u “Woodhengeu” vršili magijske obrede, pokapali pokojnike ili, pak, predviđali astronomske pojave, poput pomrčina Sunca i Mjeseca te ljetnog i zimskog solsticija. “Po razmaku debla i još nekim elementima, jasno je da ovo nije mogla biti nikakva vojna utvrda”, objašnjava voditelj istraživanja António Valera.

Portugalski areholog dodaje kako bi kolege i on u bliskoj budućnosti trebali imati mnogo više odgovora na pitanje o namjeni, odnosno namjenama drevnog zdanja s obzirom na to da je za sada otkopana samo trećina konstrukcije. Valera procjenjuje da je promjer “Woodhengea” bio veći od dvadeset metara.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...