VELIKI USPJEH BH. KANDIDATA ZA NAGRADU OSCAR: "Quo vadis, Aida?" najbolji strani film Filmskog festivala u...

Film "Quo vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koji tematizira genocid u Srebrenici i koji je imao svjetsku premijeru u Veneciji, proglašen je najboljim stranim dugometražnim filmom na 57. filmskom festivalu u Antaliji.

  • Kultura

  • 12. Okt. 2020  12. Okt. 2020

  • 0

Najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglašen je film "Hayaletler" ("Duhovi") autorice Azre Deniz Okyay. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Ahmet Mumtaz Taylan, a nagradu za najbolju glumicu podijelilo je pet turskih glumica Tugce Yolcu, Sureyya Kilimci, Elif Urse, Gulcin Kultur Sahin i Canan Atalay.

Potom su proglašena i najbolja međunarodna ostvarenja na ovogodišnjem festivalu, a najboljim filmom u ovoj kategoriji proglašen je "Quo vadis, Aida?", autorice Jasmile Žbanić, prenosi Anadolija.

Najboljim rediteljem proglašen je iranski filmski autor Massoud Bakhshi za film "Najduža noć", nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili su Ali Sulmian i Salim Daw, a najboljom glumicom proglašena je Natasa Stork za ulogu u filmu "Priprema za partnerstvo na neodređeno vrijeme".

Bh. kandidat za Oscara

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar, film "Quo vadis, Aida?" imao je svjetsku premijeru u takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu. Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić ("Deblokada", BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa "Coop99" (Austrija), "Digital Cubeom" (Rumunija) , "N279 Productionsom" (Holandija), "Razor Filmom" (Njemačka), "Extreme Emotionsom" (Poljska), "Indie Prodom" (Francuska) i "Torden Filmom" (Norveška), u partnerstvu s Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskim TRT-om, njemačko-francuskom televizijom ARTE/ZDF i austrijskim ORF-om.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...