CIJENA „SITNICA“: Apple predstavio čak četiri nova iPhonea sa 5G mrežom, među njima je i najbolji mobitel koji su ikada napravili… (VIDEO)

Appleova tradicionalna jesenja konferencija za javnost i dalje je centralni događaj u svijetu mobitela.

  • HiTec

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 0

Ove godine, red je došao na veće osvježenje ponude, sa čak četiri modela iPhonea 12 u tri dijagonale, s obnovljenim dizajnom vanjštine i podrškom za 5G mreže.

iPhone 12

Prva karakteristika koja se ističe je podrška za 5G mreže (Ultra Wideband). U idealnim situacijama već sada download bi trebao mjeriti 4 Gbps.

Novi dizajn s ravnim bridovima omogućio je smanjenje vanjskih dimenzija uređaja uz 6,1-inčni ekran i nešto manje okvire. Manji je, lakši i tanji od iPhonea 11. OLED zaslon ostaje na snazi, ali očekivano bez ProMotion funkcije i frekvencije od 120 Hz. Povećana je gustoća piksela kao i svjetlina (1200 nita).

Corning je za ovaj uređaj proizveo "Ceramic Shield", materijal s nanokeramičkim kristalima u staklu, za još čvršće staklo otporno na oštećenja. Trebao bi donijeti 4x veću šansu da iPhone 12 "preživi" pad nego bilo koji dosadašnji model. Novi čip, A14 Bionic, donosi, prvi u svijetu, 5-nanometarsku tehnologiju s 11,8 milijardi tranzistora, odnosno 40% više od prethodne generacije. Iz Applea kažu da je ovaj SoC 50% brži od prvog sljedećeg konkurentskog modela. Procesor ima 6 glavnih jezgri, 4 GPU jezgre te njih čak 16 u sklopu Neural enginea.

Kad je riječ o kamerama, iPhone 12 ima dvije kamere (ultraširoku i običnu) s 12 megapiksela i najvećim f/1,6. Kažu kako će posebno biti poboljšan noćni način rada za snimanje, dostupan na svim kamerama te čak i za timelapse, kao i algoritmi strojnog učenja koji poboljšavaju fotografije.

Novi iPhone donosi i novi sustav MagSafe, s magnetima na stražnjoj strani za lakše spajanje s bežičnim punjačima. Bežično punjenje od sada će biti lakše pokrenuti, a uređaj će se bolje prihvatiti i orijentirati na punjač. Isto tako na nove iPhone će se magnetima moći spojiti i dodaci poput zaštitnog kućišta, držača i slično. Tu je i sasvim novi dvostruki MagSafe punjač, za istodobno punjenje iPhonea i Apple Watcha.

U sklopu svoje ekološke inicijative Apple i kod iPhonea izbacuje punjač i slušalice iz kutije, a s mobitelima će ubuduće isporučivati tek USB-C – Lightning kabal za punjenje.

iPhone 12 mini

Nakon osnovnog modela predstavljen je i najmanji, najlakši i najtanji 5G mobitel u svijetu: iPhone 12 mini. Sve karakteristike iste su kao i kod redovne dvanaestice, dok je samo ekran manji. Kućište ovog mobitela bit će manje od onoga kod modela 8 ili novoga SE (2020), a ekran će biti veći, pa će ljubitelji manjih uređaja svakako doći na svoje.

Cijene će biti 699 dolara za osnovni iPhone mini (64 GB), odnosno 799 dolara za iPhone 12.

iPhone 12 Pro i Pro Max

Druga polovica asortimana sada već po običaju nosi naziv Pro. Kućište ovog mobitela bit će načinjeno od nehrđajućeg čelika u četiri boje. Dolazi u dvije veličine, Pro i Pro Max. Ekrani su im 6,1 i 6,7-inčni, dakle veći nego na seriji 11 Pro, uz višu rezoluciju i podršku za HDR video.

Od obične linije 12 Pro modeli se razlikuju i kamerama koje snimaju Deep Fusion snimke, na sve tri stražnje (široka, ultraširoka i telefoto 4x) pa čak i selfie kameri. Najveća prednost novih kamera je 47% veći senzor, koji uz veću f-vrijednost i brži zatvarač stvara bolje noćne fotografije. Tu je i 5 puta brža stabilizacija slike, kao i prvi puta snimanje fotografija u RAW formatu namijenjeno profesionalcima.

Novi iPhone 12 Pro snimat će, prvi puta, HDR video s čak 60x više nijansi boja nego do sada, uz tehnologiju Dolby Vision HDR pri 4K i 60 fps. Dodatno, Dolby Vision video bit će moguće izravno na iPhoneu i uređivati. LiDAR kamera, prvi puta na iPhoneu 12 Pro, poslužit će za stvaranje 3D mapa i bolje izvođenje AR aplikacija. Koristit će se i za fokusiranje fotografija i videa u mračnim uvjetima snimanja.

Najmoćniji iPhone ikada, kako ga nazivaju, koštat će jednako kao i lanjska flagship linija: iPhone 12 Pro će se prodavati za 999, a Pro Max za 1099 dolara. Početni kapacitet je 128 GB.

  •  

https://www.youtube.com/watch?v=t0HBzDPHJ5w

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...