VJOSA OSMANI UPOZORAVA LAJČAKA: Ne smije se dozvoliti "bosnizacija" Kosova, treba izvršiti pritisak na Srbiju…

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani upozorila je da će konačni sporazum koji bi mogao biti postignut sa Srbijom, ostati neratificiran ako ne bude prihvatljiv za Skupštinu.

  • Regija

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 0

Kako je saopšteno tokom sastanka s izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, Osmani je naglasila potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom. 

Ona je kazala da su ustavni sistem Kosova i teritorijalno jedinstvo nepovredivi i da ne bi trebalo da budu dio pregovora. Osmani je komesaru EU za dijalog Kosova i Srbije rekla da bi odluka Ustavnog suda Kosova trebalo da bude primijenjena na ZSO i da ne treba dozvoliti "bosnizaciju" Kosova.  

Predsjednica Skupštine zatražila je od Lajčaka da EU izvrši pritisak na Srbiju da primijeni do sada postignute sporazume, kao i da uzme u obzir izjave govora mržnje nekih visokih srpskih državnih zvaničnika.  

Naročito je zahtijevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica u Srbiji, a zahtijevala je i konkretne akcije srpske strane u rasvjetljavanju sudbine nestalih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...