CRNE PROGNOZE MMF-a: Pad ekonomije u Crnoj Gori 12 odsto, u Hrvatskoj devet, u Bosni i Hercegovini…

MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih zemalja regiona.

  • Ekonomija

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 0

Crnogorska ekonomija trebalo bi da u ovoj godini oslabi 12 odsto, Hrvatska devet, a BiH 6,5 odsto, nova je prognoza Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih zemalja regiona.

Prema MMF-u, BDP Hrvatske će pasti devet odsto, Albanije i Kosova po 7,5 odsto, BiH 6,5 odsto, Sjeverne Makedonije 5,4 odsto i Srbije 2,5 odsto, prenose podgoričke “Vijesti”.

Međunarodni monetarni fond u aprilu je prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda od devet odsto.

Prema oktobarskom izvještaju MMF-a, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 odsto, a u 2025. godini tri odsto.

Kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, MMF u ovoj godini predviđa manjak od 14,2 odsto, u narednoj 13,6 odsto, a za 2025. godinu 9,1 odsto.

U najnovijoj prognozi MMF je naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija koronavirusa, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini.

Međunarodni monetarni fond računa na smanjenje svjetskog BDP-a od 4,4 odsto, odnosno 0,8 odsto manje od procjene saopštene u junu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...