CIJELI SVIJET ČEKA NA NJIHOV SLJEDEĆI POTEZ: Erdogan i Putin razgovarali o Nagorno-Karabahu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u srijedu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o aktuelnom sukobu između Armenije i Azerbejdžana, navodi se u saopštenju Direktorata za komunikacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 14. Okt. 2020  15. Okt. 2020

  • 0

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da se Turska zalaže za trajno rješenje azerbejdžansko-armenskog pitanja i spora oko Karabaha, u okviru svog statusa u Minsk grupi i svojih bilateralnih odnosa, istakli su iz turskog Direktorata za komunikacije.

Turski predsjednik je naglasio da Armenija, koja je stvorila novu krizu napadom na azerbejdžansku zemlju, pokušava svoju okupaciju koja traje gotovo 30 godina učiniti trajnom.

Također, Erdogan je naglasio da se mora održavati zamah postignut u procesu političkog rješenja sirijske krize. Dva lidera su razgovarali i o razvoju situacije u Libiji.

U subotu je proglašeno humanitarno primirje zbog razmjene zarobljenika i izvlačenja tijela u Nagorno-Karabahu, međunarodno priznatoj teritoriji Azerbejdžana. Primirje je uslijedilo nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije u petak u Moskvi. Međutim, armenske snage su u nedjelju raketnim udarom na drugi po veličini azerbejdžanski grad Gandža, iako je regija izvan zone fronta, usmrtile deset civila, dok je povrijeđeno njih 35.

Novi sukobi započeli su 27. septembra kada su armenske snage gađale civilna azerbejdžanska naselja i vojne položaje u regiji, što je dovelo do žrtava.

Mnoge svjetske sile, uključujući Rusiju, Francusku i Sjedinjene Američke Države, pozvale su na novi prekid vatre. Turska je u međuvremenu podržala pravo Azerbejdžana na samoodbranu i zahtijevala povlačenje okupatorskih snaga Armenije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...