MILANOVIĆ BRUTALNO ISKREN: Plenkovića nazvao jadnim pa otkrio: "Moja supruga je tamo prošla dvije minute prije napada"

Predsjednik je rekao da je vidio snimak napada, da je to bio napad na policajce te da mu ne pada na pamet da relativizira taj događaj.

  • Regija

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 1

Predsjednik Zoran Milanović službeno je posjetio Međimursku županiju te je dao izjavu za medije.

Kazao je da će pitati premijera Andreja Plenkovića čime je posijao sjeme mržnje te se osvrnuo i na izjavu premijera da on relativizira napad na Markovom trgu.

- Ne znam što je to relativizirati i to je iz njegovog maturalnog rada. To nije prepucavanje. Na dan napada na zgradu Vlade sam nazvao premijera, ne on mene, ponudio suradnju i javno rekao što mislim, da treba zaštiti zgradu Vlade, složio se s njim mada je upitno jesam li to trebao napraviti. Išao sam mu naruku da bi u Bruxellesu rekao što bi rekao i to nije prepucavanje. To je elementarna zaštita ljudske pozicije, pa i moje. Što je to uloga relativiziranja predsjednika republike, trebate pitati stručnjaka za hrvatski jezik Andreja Plenkovića.

Kako ja to relativiziram i što to znači relativizirati? To znači da ne apsolutiziram. Moja supruga je prošla dvije minute prije tog napada. Što to znači relativizirati? Tko ga je nazvao i tko mu je ponudio potporu? Možda on svojim izjavama relativizira funkciju predsjednika. Vidim da se sazivaju sastanci na kojima je DORH prisutan, zanimljivo, šalju se poruke o uhićenjima.

Kaže da je došlo do radikalizacije u hrvatskom društvu, što do jučer nismo vidjeli, nije li to vrišteći razlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, onako kako to zakon kaže, a ne kao komunikacijsku paradu - kazao je Milanović.

Vidio snimak

Tvrdi da je snimak napada vidio odmah te kako se ne radi o napadu na premijera.

- To je napad na policajca, koji tamo stoje i rade za manju plaću od napadača - kazao je.

Na pitanje je li to terorizam, Milanović je kazao da postoje elementi terorizma, ali da se radilo o usamljenom napadaču.

- To s ozbiljnom organizacijom nema veze - kazao je.

Na pitanje je li dobio kakve informacije od SOA-e o svemu, kazao je da se može osloniti na njih tamo gdje može, ne odgovorivši konkretno na pitanje.

Osvrnuo se i na sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost te odgovorio hoće li doći do nje.

- To pitajte premijera, pitajte što sam govorio 2016., u protivnom ne govori istinu. Ja ne stojim na putu funkcioniranju zakona. Sve je relativno osim hrvatske države i njene sigurnosti, ja mu se nudim da napišem draft na tu temu. Predsjednik Vlade mora suvremenije vladati hrvatskim jezikom. To što je rekao ne znači ništa. Ja relativiziram napad na Banske dvore? Time što sam mu rekao da treba napraviti što je trebalo odavno, ograditi zgradu Vlade.

Mislim da je trebalo objaviti snimku javno. Hrvatska je mirna zemlja, ovo je na granici terorizma, kako će delikt biti kvalificiran, odlučuje DORH. Tu bilo kakav pritisak na DORH ne dolazi u obzir - kazao je.

Milanović se osvrnuo i na riječi premijera da nije bio tako glasan kada je u pitanju bila afera "Rimac", ali oko afere "Janaf" jeste.

- Počet ću se ponašati kao seoski učitelj. Zašto nisam bio tako glasan? Što sam trebao biti glasan? To su njegovi kadrovi, ne moji kadrovi - kazao je Milanović.

- Kad smo kod nejasnog komuniciranja, neka kaže jasno na što misli da sam 2016. godine pustio duha iz boce. Ja mislim da su 2012. pustili duha iz demižonke, da je na tom zloduhu ušao u parlament pa postao predsjednik stranke - kazao je, piše "Jutarnji list".

'Nisam agresivan'

- Nisam agresivan. Jadan čovjek. Pitajte ga što sam mislio pod time. Jesam dodjeljivao poslove u 'Janafu'? Kakva je to aluzija? Neka Plenković kaže što misli, što sam 2016. govorio u kampanji. Vidim da se izmjenjuju izmjene Zakona o telekomunikacijama, to je trebalo davno napraviti, podrška Vladi, ali strogo ćemo gledati izmjene zakona. Kontrola da, ali i sloboda. Izmjene zakona moraju biti rezultat minuciozne rasprave, a ne DORH. Plenković je bio novi premijer, a sad više nije novi - kazao je.

Novinari su ga pitali i kako komentira što je premijer kazao da bi Milanovića mogao nazvati 54-godišnjim šmrkavcem, ali da ga neće tako nazvati.

- Ne vrijeđa to mene. Ja sam stariji od njega tri godine, dosta iskusniji, nudim suradnju dan poslije napada, a on ode u Bruxelles i ponaša se neodgovorno. Sebe pokušavaš prikazati žrtvom napada. Tamo je najbliže prisutna bila moja supruga, što to znači, kakav je to dokaz, Plenković nije bio na poslu tada. Šmrkavac je kad ne znaš jezik. Tako su nas zvali učitelji koji su bili manje pametni. Čaršija će vidjeti na kraju - kazao je.

Na pitanje iritira li javnost ovakva komunikacija premijera i predsjednika, Milanović je kazao da to treba pitati javnost.

- Postoje epiteti koji su nemaštoviti, poluuličarski i epiteti koje su jučer žene, danas muškarci. Narikače, to je zezanje, a šmrkavac je kad ne znaš jezik i ne možeš se ičeg sjetiti - kazao je Milanović.

Za Inicijativu tri mora rekao je da živcira Njemačku, a da je Rusi ignoriraju. "Protiv toga sam da Hrvatska da lipe za tu inicijativu, prije nego vidimo za što i kada", rekao je Milanović, dodavši da Inicijativa nudi to da Hrvatska mora kupovati američki plin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...