SRBI I HRVATI PREGLASALI BOŠNJAKE: Odbijena inicijativa da se Oružane snage angažiraju na granici

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržala inicijativu delegata Denisa Bećirovića kojom se traži angažiranje Oružanih snaga BiH na granici radi pomoći Graničnoj policiji u zaustavljanju ilegalnih prelazaka granice.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 4

Od osam članova Komisije koji su prisustvovali sjednici, ovu inicijativu podržao je samo Šemsudin Mehmedović (SDA), dok su članovi Komisije iz SNSD-a i HDZ-a BiH bili protiv. 

Član Komisije Sredoje Nović rekao je da je jedino Predsjedništvo BiH nadležno da donosi ovakve odluke i da se nedavno o tome izjašnjavalo i donijelo negativnu odluku.

- Ovakva inicijativa nije dobrodošla i služi više u predizborne svrhe - rekao je Nović.

Član Komisije Marina Pendeš rekla je da policijske snage ne mogu biti nadređene vojsci i da je jedini način za tako nešto da Predsjedništvo BiH donese odluku.

- Ne mogu Oružane snage biti angažovane na policijskim poslovima niti kao podrška policiji - rekla je Marina Pendeš.

Član Komisije Dragan Mektić rekao je da inicijativa nije dobra i da bi rasprava o angažovanju Oružanih snaga BiH morala biti obrazložena mišljenjem Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara.

On je naveo da je Slovenija morala da mijenja Ustav kako bi angažovala vojsku na granici.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...