MNOGI OD NAS PRAVE KOBNU GREŠKU: Zbog ovoga ljetne gume obavezno treba zamijeniti u narednih sedam dana…

Kod zimske gume gazni sloj izrađen je od mekšeg materijala, koji bitno povećava prianjanje na kolovoz i ‘hvatanje’ na asfalt.

  • Auto

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Temperature su već prikladne za zimske gume, a čekanjem ništa nećete dobiti nego izgubiti. Sada to još možete napraviti u miru i bez čekanja, uvijek je bolje kad se posao radi bez vremenskog presinga, a osim toga, dovoljna je samo jedna loša situacija da ljetnim gumama naiđete na klizav kolovoz pa da dođete u nevolju. Samo jedno manje oštećenje može cijelu računicu baciti u vodu, a o težim posljedicama bolje je i ne govoriti – težoj nesreći, većem oštećenju itd.

Mnogi ne znaju da ljetna guma slabije prianja već ispod +7 Celzijevih stepeni, a to može biti već sljedećih jutara i večeri. Pri niskim temperaturama, drastično se smanjuje prianjanje ljetnih guma na podlogu, bitno produžava zaustavni put te znatno lakše dolazi do proklizavanja. Time se otežavaju pokretljivost i upravljivost automobila, a svako skretanje ili kočenje postaju opasni.

Osjetno se produžava zaustavni put, lakše dolazi do proklizavanja…

Naime, zimska guma bitno je različita i materijalom i geometrijom gaznog sloja. Kod zimske gume gazni sloj izrađen je od mekšeg materijala s većim udjelom ‘ljepljive’ silike, koji bitno povećava prianjanje na kolovoz, ‘hvatanje’ na asfalt..

Na klizavoj podlozi automobil na zimskim gumama je ‘drugi automobil’, neusporedivo upravljiviji, sigurniji i svaki sljedeći dan do sredine aprila imat će dane s temperaturama nižim od +7 Celzijevih stepeni, a vozač će se suoči s desecima opasnih situacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...