OTKRIVENO KO JE OSTAVLJAO PRIJETEĆE PORUKE BOŠNJACIMA U PLJEVLJIMA: "Selite se, Turci, polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica..."

Krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje podignuta je protiv trojice Pljevljaka: Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), koji je u bijegu.

  • Regija

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje protiv trojice Pljevljaka – Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), koji je u bijegu, piše podgorička "Pobjeda".

Oni se sumnjiče da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

- Istraga o ovom krivičnom djelu proširena je na njih 24. septembra - rekao je za "Pobjedu" izvor iz Tužilaštva.

U noći 30. avgusta, ali i naredne dvije, slavljeničke kolone automobila dolazile su u naselja u kojima većinski žive muslimani i Bošnjaci, uznemiravali ih sirenama, ali i prozivali imenima, uz poruke mržnje i najave da će ih iseliti iz Pljevalja.

- Pogotovo onu veče izbornu ovuda kroz Ševare je bilo strah i trepet. Kolone, sirene, pucanje… Svašta je bilo. Doletio je metak i pao na oluk. Nijesmo to ni prijavljivali, da ne dižemo tenzije - ispričao je za "Pobjedu" 4. septembra jedan Pljevljak, svjedočeći o događajima tih dana u gradu pod Golubinjom.

U selu Odžak također su bile ispisane zlokobne riječi: "SREBRENICA 92, SELITE SE, TURCI" i krst sa četiri S.

Na isti način ispisani su i neki poslovni objekti u vlasništvu Bošnjaka.

U noći sa 1. na 2. septembra na udaru su se našle i prostorije Islamske zajednice – nasilnici su kamenom razbili ulazna vrata i ubacili papir s jezivom porukom: "POLEĆELA CRNA PTICA, PLJEVLJA BIĆE SREBRENICA."

Policija i Tužilaštvo do danas nisu rasvijetlili ovaj slučaj. Još se ne zna ko je ubacio morbidnu poruku u prostorije Islamske zajednice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...