REPOVI AMATERSKE VLASTI SDP-a: Energetska zajednica pokrenula postupak zbog kineske investicije u Tuzli!

Energetska zajednica pokrenula je u proljeće protekle godine postupak protiv BiH zbog, kako tvrde, odobrene ilegalne garancije o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla. Riječ je o garanciji kojom su vlasti FBiH garant "Elektroprivredi BiH" za kreditno zaduženje kod kineske banke.

  • Ekonomija

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 1

Upravo je "Elektroprivreda BiH" raspisala tender za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom u predmetu koji se odnosi na izdavanje garancije za Blok 7 TE Tuzla. Procijenjena vrijednost nabavke je 400.000 KM bez PDV-a.

Ugovor će se, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, zaključiti do okončanja postupka zastupanja pred Energetskom zajednicom ili do isteka ugovorenih sredstava.

Postupak protiv "Elektroprivrede BiH" je uslijedio nakon četiri upozorenja Energetske zajednice. Za našu zemlju to bi moglo značiti isključenje iz donošenja odluka u Energetskoj zajednici, ali i kašnjenje u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Za Energetsku zajednicu postupak davanja garancije za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla suprotan je odredbi EU koja se odnosi na pružanje državne pomoći kompanijama, u našem slučaju "Elektroprivredi BiH".

Pristanak FBiH da bude garant za kineski kredit od 614 miliona eura, koji uzima "Elektroprivreda BiH", za Energetsku zajednicu je stjecanje nezakonite prednosti na tržištu i zato imaju primjedbe.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač još je prošle godine izjavio da je "Elektroprivreda BiH" prepoznata kao javna služba, a ne kao preduzeće koje nastupa na tržištu.

– Suma za koju garantira FBiH, nije sasvim poznata. U ugovoru su napisani elementi tog kredita, a onda i neki nepoznati dodatni troškovi – kazao je Kopač.

Prema zakonima EU, državna pomoć može ići do 80 posto kredita, dok je u ovom slučaju državna garancija od 100 posto.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja na prostoru Zapadnog Balkana po ispunjavanju obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, izjavio je početkom ove godibe u Sarajevu Janez Kopač, direktor Sekretarijata te organizacije.

On je na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o ovoj temi ponovio kako BiH još nije usvojila državni zakon o gasu i električnoj energiji te da električnu energiju iz obnovljivih izvora osigurava u samo 25 posto procenata.

Naglasio je kako je zbog toga Bosna i Hercegovina i prva u regiji po broju prekršajnih postupaka koje je pokrenula Energetska zajednica.

"Bosna i Hercegovina je daleko na prvom mjestu po broju prekršajnih postupaka, ako je uspoređujemo s drugim zemljama Zapadnog Balkana. Kao Sekretarijat, možemo pokrenuti prekršajni postupak ako se nešto ne poštuje. To nikada ne napravimo odmah. Ako ništa drugo ne proradi, prisiljeni smo da pokrenemo taj postupak", naglasio je Kopač. 

Blok 7 će graditi kineski konzorcij "China Gezhouba Group Company Limited Peking" i "Gedi - Guandong Electric Power Design Institute", koja se jedina prijavila na raspisani tender. Tako je odlučila Vlada Federacije BiH 2015. godine, predvođena SDP-ovim premijerom Nerminom Nikšćem.

Nekoliko godina ranije, SDP je predvodio akciju rušenja svih energetskih projekata u BiH, obećavajući da će, kada dođe na vlast, na transparentan način izabrati strateške partnere i pokrenuti velike investicije u elektroenergetski sektor.

Naravno, investicije su izostale, a jedono što je SDP-ova vlast uspjela uraditi u tom sektoru jest dovođenje kineske firme, koja je dobila posao u Tuzli na krajnje mutan način, zbog čega je naša država došla u ozbiljan konflikt s Evropskom energetskom zajednicom.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...