VISOKA AMERIČKA DELEGACIJA STIGLA NA KOSOVO: "Cilj Rusije je da maksimizira ovisnost čitave Evrope o svom..."

Američki zvaničnici koji su boravili u posjeti Kosovu, izjavili su da je primjena Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova prioritet Washingtona, ali ističu da on nije zamjena za političke razgovore u Bruxellesu.

  • Regija

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Zamjenik pomoćnika ministra SAD-a za energetiku Matthew Zais i izvršni direktor Regionalne kancelarije DFC-a John Jovanovic boravili su na Kosovu dva dana, u posjeti koja je imala za cilj provođenje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, koji je 4. septembra potpisan u Bijeloj kući.

Delegacija se fokusirala na pokretanje studije izvodljivosti za jezero Gazivode i uspostavljanje boljih veza na tržištu energije na Zapadnom Balkanu.

"Ovdje smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero, a drugi je da se radi s Kosovom i susjedima u regiji na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je riječ o električnoj energiji ili prirodnom gasu. Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan. I ne postoji drugi način da Kosovo, osim njegovih mogućnosti, bude povezano sa susjedima i ovo će pomoći kosovskoj privredi", rekao je Zais za "Glas Amerike" na albanskom jeziku, prenio je Tanjug.

Dodao je da je drugi razlog njihove posjete povezan sa prikupljanjem informacija i tehničkim procjenama za jezero Gazivode. Jovanovic je za VOA-u na albanskom jeziku istaknuo da je optimista u pogledu okvira Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obje strane kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji, kako na visokom tako i na nižem nivou, i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovdje, otvori više radnih mjesta i ima dugoročni utjecaj na obje ekonomije", rekao je Jovanovic.

'Privatni kapital'

Osnovni cilj američke administracije je, kako je rekao, da ubrza privatni kapital, koji bi potaknuo zapošljavanje i ekonomske mogućnosti u regiji njegovim ekonomskim povezivanjem.

Jovanovic ističe da sporazumi o ekonomskoj normalizaciji nude velike mogućnosti, ali da nisu zamjena za političke razgovore u Bruxellesu.

"Naš osnovni cilj, jer je to u strateškom interesu SAD-a, je da te zemlje vidimo kao članice Evropske unije, da ojačamo blagodati demokratije, slobodnog tržišta i da osiguramo taj kvalitet. Život ovdje nastavlja da se poboljšava na osnovu tih zajedničkih zapadnih vrijednosti”, kazao je Jovanovic.

Zais je istaknuo da ruske i kineske investicije u region smatra rizičnima, jer je Zapadni Balkan veoma važan za SAD.

"Što se tiče kineskih i ruskih investicija, uvjereni smo u mogućnosti i prednosti američkih investicija i mislim da činjenice govore same za sebe", poručio je Zais.

On smatra da je cilj Rusije da maksimizira zavisnost čitave Evrope od svog gasa i da svi njeni napori vode u tom pravcu.

"Ovo nije cilj SAD-a, naše investicije su usmjerene na raznolikost zaliha i, bez obzira da li potiču iz SAD-a, ovo je slobodno tržište i nadamo se da ćemo osigurati zalihe za cijelu regiju", naglasio je Zais.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...