PLENKOVIĆ ODBIO MILANOVIĆA: "Predsjednik se ponaša kao piroman koji se prerušio u vatrogasca"

Hrvatski premijer Andrej Plenković za sada je isključio mogućnost održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju je u pismu predložio Zoran Milanović.

  • Regija

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

- Samo pismo sam vidio prije u medijima nego što su ga donijeli u ured. Drugo, mi smo na razini Vlade rekli da postoje tri načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i već smo počeli s aktivnostima.

Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj, s kojim se javnost upoznala nakon što je policija, u dogovoru s DORH-om, objavila snimku napada.

Drugi je institucionalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera. Kad budemo imali takvu podlogu, konkretnu, sadržajnu i pogledom na akcijski plan, onda možemo razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. To će se dogoditi tek kada mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kad je sadržaj temeljito pripremljen.

Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma. Podcrtat ću tezu o sanitarnom kordonu onih koji za ovakve akte nalaze razumijevanje - kazao je Plenković. 

O pismu Milanovića, premijer kaže:

- Što se tiče predsjednika Milanovića, meni to izgleda kao situacija kada se piroman preruši u vatrogasca. Relativizirao je napad na Markovu trgu, rekavši da se takav napad mogao dogoditi bilo gdje, a sada želi na Vijeće za nacionalnu sigurnost - rekao je Plenković u Baćinu.

Podsjećamo, predsjednik države Zoran Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti, a nakon napada na Markovom trgu.

Milanović je napisao Plenkoviću kako je uvjeren da će se složiti “da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma.

“Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade”, dodaje predsjednik u pismu premijeru.

Prema njegovom mišljenju, radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

“U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati”, navodi hrvatski predsjednik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...