NAKON KRAHA TURISTIČKE SEZONE, STIŽU NOVE CRNE BROJKE: Nezaposlenost u Hrvatskoj dostigla kritičnu tačku…

Registrirana stopa nezaposlenosti, koja predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo, spustila se na 8,8 posto, pri čemu se broj aktivnog stanovništva smanjio za 10.129 osoba (-0,6%) u odnosu na august, a iznosio je 1.676.151.

  • Ekonomija

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Završetak glavne turističke sezone rezultirao je već uobičajnim smanjenjem broja zaposlenih radnika na sezonskim poslovima. Stoga ne iznenađuje i pad broja ukupno zaposlenih, koji se u septembru spustio za 6.195 osoba (-0,4%).

Ipak, na godišnjoj razini nastavila su se negativna kretanja te je septembarska stopa nezaposlenosti za 2,1pb viša nego u istom mjesecu prošle godine. Rast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Uz snažan godišnji rast broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (31,2%) koji je prisutan od aprila, broj aktivnog stanovništva zabilježio je tek blagu godišnju stopu rasta od 0,2%, piše SeeBiz.

Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 8,9% dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 7,8%.

Promatrajući broj zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, uz ukupni mjesečni rast od 0,1%, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježile su najveći doprinos rastu (1,4% u odnosu na kolovoz). Međutim, na godišnjoj je razini upravo u tim djelatnostima zabilježen najsnažniji pad, od 19,7%. Navedeno ne iznenađuje budući da su to djelatnosti koje generiraju najveći broj sezonskog zapošljavanja, a upravo su one i najpogođenije krizom uzrokovanom pandemijom. S druge strane, ukupan godišnji pad broja zaposlenih u pravnim osobama (-3,5%) ublažen je ponajprije pozitivnim doprinosom u kategoriji informacije i komunikacije s godišnjim rastom od 2,3%.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...