PRVU JE DOBIO BIDEN: Večeras je posljednja debata Trumpa i Bidena

Američki predsjednik Donald Trump u noći sa četvrtka na petak po našem vremenu posljednji će se put prije izbora suočiti na debati sa svojim protukandidatom, demokratom Joeom Bidenom, a događaj na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu mogao bi proći u atmosferi visoke napetosti.

  • Svijet

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Njihova prva debata, održana krajem septebra u Clevelandu, bila je vrlo haotična i, prema mnogim ocjenama, pripala je Bidenu.

Trump je često upadao u riječ, Biden (77) je nazvao 45. predsjednika SAD-a “lažljivcem”, “rasistom” i “klovnom”, dok mu je predsjednik odgovorio da u njemu nema nimalo inteligencije.

Ništa ne daje naslutiti da bi ovoga puta ton debate, koja se po srednjoevropskom vremenu održava u noći na petak, mogao biti pristojniji ili konstruktivniji.

Dvojica kandidata bit će odvojena pleksiglasom zbog Covida-19, što na prvoj debati nije bio slučaj.

U strahu da bi mu mogao iskliznuti drugi mandat, Trump je posljednjih dana pojačao lične napade na svog protivnika te ponavlja da je porodica Biden “zločinačko udruženje”.

To će, vjerovatno, biti temelj i za njegove napade na debati.

Kako bi se izbjegla kakofonija iz prve rasprave, mikrofoni će se isključivati kandidatu koji u određenom trenutku ne bude imao riječ.

“Mislim da je to nepravedno”, rekao je Trump u srijedu u Bijeloj kući, ponavljajući i kritike na račun moderatorice Kristen Welker, izvjestiteljice NBC-ja iz Bijele kuće, koju optužuje da je “tvrda demokratska ljevičarka”.

Debata bi trebala trajati 90 minuta, a teme će biti borba protiv Covida-19, američka porodica, rasno pitanje u SAD-u, klimatske promjene, nacionalna sigurnost i upravljanje državom.

Donald Trump odbio je virtuelnu debatu 15. oktobra, format koji je bio predložen kako bi se izbjegla moguća zaraza nakon što je predsjednik bio zaražen koronavirusom.

Više od 40 miliona Amerikanca već je glasalo na ranim izborima, a rezultati prikupljenih anketa pokazuju da je Biden u stabilnom vodstvu od 9 ili 10 posto na nacionalnom nivou i možda upola manjim vodstvom u ključnim državama koje će u velikoj mjeri odrediti sudbinu izbora.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...