"SB" NA LICU MJESTA; NAJAVA HISTORIJSKOG PROJEKTA: Novalić i ambasador Nelson o projektu Južna interkonekcija kojim BiH dobiva nove izvore gasa (FOTO)

Realizacija projekta Južna interkonekcija označena je kao ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije BiH, kao i za diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom, zbog čega je ovaj projekt jedan je od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u FBiH.

  • Ekonomija

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 2

- Projekt Južne interkonekcije važan je za BiH, jer će se povezati na hrvatsku gasovodnu mrežu i omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađenje BiH s obavezama EU energetske zajednice - rekao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Pozvao je sve donosioce odluka na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje državni, kao i federalni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu.

Ova reforma energetskog sektora dobra je i za građane BiH i ekonomiju, proučio je Nelson.

Njemu je najprije zahvalio federalni premijer Fadil Novalić na pomoći u razvoju energetskog sektora.

- Posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH – Hrvatska i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Uradili smo veliki dio posla, ali je još mnogo toga pred nama - rekao je premijer FBiH.

Novalić je poručio i da postoji namjera da se intenzivno radi na setu zakona o energetskom sektoru kako bi se BiH približila EU standardu.

- Za samo tri mjeseca naše ministarstvo je, uz pomoć "BH-Gasa" uspjelo pripremiti zakon koji će otkloniti sve barijere. Danas smo zakon usvojili jednoglasno. Zakon ide na sljedeću sjednicu i nadamo se da će se usvojiti. U pripremi je zakon o električnoj energiji, koji mora biti prilagođen EU zajednici. Pred nama je veliki posao i potrebna nam je sinergija i drugih ministarstava - rekao je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

A zadovoljstvo i sreću izrazio je i Jasmin Salkić, direktor "BH-Gasa".

- Veoma smo sretni što smo ove godine uspješno okončali pregovore sa "Srbijagasom" i "Gaspromom" i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Vlada FBiH je 2017. godine Južnu interkonekciju proglasila važnim projektom. Svaka država mora imati minimalno dva ulaza gasa - poručio je Salkić.

Bosna i Hercegovina ovim projektom dobiva nove izvore gasa.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...