U FEDERACIJI BiH PREMINULO DUPLO VIŠE MUŠKARACA NEGO ŽENA: Postoji odgovor i na to...

Prema posljednjim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je umrlo 456 muškaraca i 226 žena.

  • Mini market

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Tokom cijelog toka pandemije koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine od posljedica ove zarazne bolesti mnogo više umrlih je među muškarcima. To nije specifičnost FBiH, već opći trend u svijetu.

Prema posljednjim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je umrlo 456 muškaraca i 226 žena. Zašto se to dešava objasnila epidemiologinja Alma Bungur, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

alt

Ne mislim da je to slučajno. Što se tiče zaraženosti, žene imaju istu ulogu u društvu, jednako su opterećene, samim tim i izložene zarazi. Kad govorimo o većem broju umrlih u muškoj populaciji, medicina ima objašnjenje za to. Recimo, uvijek će nakon rođenja ženska beba prije preživjeti riziko faktore od muške. Tu se radi o hormonskim procesima kod žena kojih nemaju muškarci. Također, kod muškaraca je u pravilu izraženiji komorbiditet, znači imaju pridružena oboljenja uz glavnu bolest u značajnijoj mjeri od žena – objašnjava Bungur.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...