KO JE UBIO ADISA I DAVORA: Saopćenje Tužilaštva KS i MUP-a KS o ubistvu sarajevskih policajaca...

Od dana izvršenja krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijski službenici MUP-a KS, u saradnji i pod nadzorom postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS, svakodnevno i u kontinuitetu rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Zbog ubistva je pod istragom više osoba.

  • Hronika

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Pored MUP-a KS, koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja ostvarena je saradnja i s Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS-a, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije. Ostvarena je saradnja i s Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka.

Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, a saslušano je i ispitano oko 300 osoba.

Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i molbe za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 snimaka videonadzora, koji su vještačeni.

Upućeno je više zahtjeva Interpolu i Europolu, ostvarena je saradnja sa osam država, i to sa SAD-om, Kanadom, Njemačkaom, Velikom Britanijom, Slovenijom, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

"O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost", navode u zajedničkom saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...