IZ MEĐUGORJA VUČE KONCE: Ponovno odgođen početak suđenja Zdravku Mamiću i ostalima, zbog ovoga mu prijeti dugogodišnja robija...

Zbog nemogućnosti dolaska petookrivljenog Igora Krote, koji je u samoizolaciji, ponovno je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku NK Dinamo Zdravku Mamiću i šestorici okrivljenika koje Uskok tereti za zločinačko udruživanje, izvijestio je u petak osječki Županijski sud.

  • Regija

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Suđenje je trebalo početi 19. oktobra, ali je odgođeno jer je odbrana drugookrivljenog Damira Vrbanovića izvijestila da je okrivljenik dobio visoku temperaturu te upućen na testiranje na koronavirus, ali se pokazalo da nije zaražen, javlja Hina.

S obzirom na to da je petokrivljenom Igoru Kroti određena samoizolacija, predsjednik vijeća Davor Mitrović odgodio je raspravu zakazanu za 26. i 27. oktobra. Predsjednik vijeća zakazao je slijedeće rasprave za 23., 24. i 30. novembra 2020., te za 1., 7. i 8. decembra s početkom u 10 sati, saopćeno je sa Suda.

U drugoj optužnici Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, i još šestoricu okrivljenika tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milona kuna.

Uz Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, drugom Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Uskok smatra da se, u cilju realizacije opisanog plana, Zdravko Mamić, sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi "Dinamo" imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz "Dinama" u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK "Dinamo" neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...