"NE MOŽE SARAJEVO DA NAM BUDE BLIŽE OD BANJALUKE...": Goran Vesić otkrio karte, dogradonačelnik Beograda govorio o bratimljenju dva grada i poklonima iz Srbije...

"Beograd i Banjaluka, dva srpska grada, od danas će i zvanično biti pobratimi i to je formalizacija naše dugogodišnje saradnje. Iako poštujemo svaki drugi grad, ne može nikada Sarajevo da nam bude bliže od Banjaluke", istaknuo je u intervjuu za “Glas Srpske” zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  • Regija

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

- Najvažnije je da povelja koju će danas potpisati dva gradonačelnika, ne ostane mrtvo slovo na papiru, već da se zaista pretoči u konkretnu saradnju - naglasio je Vesić.

Na pitanje šta ovaj potez konkretno znači, Vesić odgovara:

-To je formalizacija naših odnosa i dokaz da Beograd i Banjaluka treba da nastupaju zajedno i da mi kao Srbi, bez obzira na to u kojim državama živimo, treba da sarađujemo jedni s drugima. Sarađujemo i s drugim gradovima u regionu, ali ne može niko da nam bude bliži od Banjaluke.

Šta će biti prvi naredi korak?

- Dogovorili smo se da, za početak, Beograd pokloni Banjaluci jedan spomenik, voždu Karađorđu ili Gavrilu Principu, kako naši prijatelji iz Banjaluke izaberu. S druge strane, dogovorili smo se da bistu Petru Kočiću, koja je otkrivena pre nekoliko godina, pomerimo na neko prikladnije mesto.

Osim “Krajiške kuće”, ranije ste najavili otvaranje i “Hercegovačke kuće”, kada bi to moglo biti realizovano?

- U ovom trenutku ne mogu da vam kažem tačno kada. Tražimo prostor. Inače u Beogradu postoje prodavnice hercegovačke hrane koje su veoma posećene i popularne, ali dobro bi bilo da te dve kuće postoje. Sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem smo razgovarali da bi bilo dobro da ta kuća bude i neka vrsta kulturnog centra.

Spomenuli ste da postoji mogućnost da jedan park u Beogradu nosi naziv Republika Srpska. Šta konkretno planirate?

- Nažalost, građani Srbije ne poznaju dovoljno Republiku Srpsku, kao ni Srbiju. To smo videli sada za vreme korone kada nije moglo da se putuje, mnogi prijatelji su mi rekli kako nisu ni znali šta sve imamo ovde u Srbiji. U tom smislu, taj park Republike Srpske bi mogao da izgleda poput onog u Barseloni, gde je čitava Španija predstavljena u jednom selu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...