"SLOBODNA BOSNA" ANALIZIRA DODIKOV PAKLENI PLAN: Zašto je boravio u Omarskoj, s kim se sastao i šta sprema Bošnjacima Prijedora!?

Portal Politički.ba objavio je prije nekoliko dana tekst pod naslovom “Dodik pravi općinu Omarska” u kojem je, pored snimka sa sastanka, istaknuto da je “Milorad Dodik okupio veći broj privrednika sa područja Omarske” te im rekao kako će se formirat općina Omarska, ali da je preduslov i njihova mobilizacija na predstojećim lokalnim izborima.

  • Mini market

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Tu vijest sinoć je prenio portal BN televizije uz nešto drugačiju tvrdnju. Naime, portal BN televizije ističe da je Dodik okupio “veći broj privrednika Bošnjaka sa područja Omarske”, kojima je obećao formiranje posebne općine.

Spremno je to dočekao poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpke te video sa ove sjednice podijelo na svom Facebook profilu uz prateći komentar: “Uzurpator dijeli Prijedor i časti SDA i Bakira općinom Omarska dok priča o nezavisnosti Srpske.”

Zatim se ovaj politički spin Vukanovića proširio u mnogim medijima u BiH, a tačne informacije ostale su prigušene nastalom bukom.

Zbog toga smo kontaktirali Jasmina Medića, historičara i uposlenika Instituta za historiju, dobrog poznavaoca prilika u Prijedoru.

Medić je za “Slobodnu Bosnu” demantirao prethodne navode te istaknuo da Milorad Dodik nije okupio ugledne Bošnjake, kako su te prenijeli mediji.

“Omarska i Kozarac su do 1963. bile samostalne općine dok nisu pripojene Prijedoru. Omarska je bila i sada je s apsolutnom većinom srpskog stanovništva, a područje nekadašnje općine Kozarac s bošnjačkom apsolutnom većinom. Predstavnici Omarske žele formiranje nove općine, ali s izmijenjenim granicama u odnosu na one iz 1963., odnosno žele da se novoj općini pripoje i dijelovi Kozarca, nekoliko mjesnih zajednica u kojima su Bošnjaci većina. Za to pripajanje nemaju ni volju naroda niti historijsko uporište”, ističe Medić.

Naš sagovornik kaže da će Dodik izaći ususret zahtjevima mještana Omarske ukoliko se “oduže SNSD-u” na izborima.

“Ukoliko to bude tako, dijelovi Kozarca bi bez saglasnosti njegovih mještana bili pripojeni Omarskoj”, smatra historičar Jasmin Medić te naglašava da bi se u praksi to najviše odrazilo na štetu Bošnjaka i da je to jedan od ciljeva ove inicijative.

“Po njihovoj inicijativi bi jedan dio Bošnjaka bio u sastavu Omarske, a drugi bi ostao u Prijedoru. I u jednoj i u drugoj općini bi bili marginalan politički faktor. Dakle, radi se o razbijanju”, smatra Medić, ali dodaje i da je glavni argument, a što je istaknuto i u pisanju portala Politički.ba, slabljenje DNS-a, kojem je Prijedor najjača izborna baza.

"Savez nezavisnih socijaldemokrata vjerovatno računa da bi ovako ostvario vlast i u Omarskoj i u Prijedoru, čime bi definitivno potukao DNS, čija je najjača izborna baza upravo sadašnja općina Prijedor”, zaključuje Medić.

Podsjećamo da je pitanje općine Prijedor vrlo osjetljivo za bošnjačku politiku. Prijedor je grad u kojem su Bošnjaci masovno stradali i vrlo često se, uz Srebrenicu, ističe kao eklatantan primjer provođenja genocidne politike. Prijedor je i općina u kojoj je, kroz politiku etničkog čišćenja, stradalo najviše bh. Hrvata. S druge strane, Prijedor je i općina u kojoj su i nakon rata Bošnjaci značajan dio populacije. Tako je Prijedor, po popisu iz 1991. godine, imao 112.543 stanovnika, a od tog broja su 49.351 činili Bošnjaci. Etničkim čišćenjem je demografska slika značajno promijenjena pa taj broj, po popisu iz 2013. godine, iznosi 29.034 stanovnika bošnjačke nacionalnosti.  

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...