DIREKTOR IFIMES-a O AKTIVNOSTIMA HRVATSKE PROTIV BiH: "Hrvatska je ružno lice EU. Milanović otvoreno djeluje protiv BiH i Bošnjaka"

"Pandemija koronavirusa je narušila harmoniju u djelovanju svijeta, u političkom, ekonomskom i svim drugim aspektima, ali svijet je još pod kontrolom", izjavio je gostujući u “BHT 1 uživo” politički analitičar Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

  • Politika

  • 26. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Kako je rekao, pandemija je uticala i na bezbjednosni aspekt.

Komentarišući izjavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da, bez obzira na naoružavanje Srbije i Hrvatske, mi ne trebamo da strahujemo da će doći do ratnih sukoba na našem području, Bećirović je rekao da je to naoružavanje podložno redovnoj kontroli, te da BiH svakako nema razloga za brigu.

On je istakao da bi BiH trebalo da pokaže dobru volju za članstvo u NATO-u i ispuni sve zahtjeve, te da u tom slučaju, sam put ka Alijansi ne bi trebalo da bude dug.

Bećirović je rekao da potezi i izjave Hrvatske o putu BiH ka EU i NATO-u imaju veliku težinu, jer je i sama članica EU.

“To se posebno pokazalo kada je Hrvatska poduzimala niz aktivnosti protiv BiH, u okviru EU i NATO-a. To su ozbiljne asocijacije država i posebno su opasne sve teze koje je Hrvatska poturala, posebno kada je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović, ali i u slučaju Andreja Plenkovića”, rekao je Bećirović, te dodao da nove najave pokazuju da i hrvatski predsjednik Zoran Milanović ide tim putem.

Kako je rekao, Milanović otvoreno djeluje protiv BiH i Bošnjaka, izmišljajući tzv. islamsku opasnost iz BiH i tome se pridružuje i Milorad Dodik.

“To je taj koncept Franje Tuđmana, da oni brane Evropu od islamske opasnosti. To su apsolutne gluposti”, naglasio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je ružno lice EU i nikome ne može biti primjer, jer je situacija u samoj državi loša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...